M/S Drottning Siliva blir kvar vid kajen efter helgen. Foto: Emma Åhlström/SVT

Limötrafiken upphör efter helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vem som får köra skärgårdstrafiken i Gävle i sommar. Och på fredag upphör kontraktet för den nuvarande skepparen att gälla och turerna upphör.

Turerna kring Limöbåtstrafiken har varit många och krångliga. Inköp Gävleborg avbröt upphandlingen som gällde över åtta år i mars i år eftersom de högt ställda miljökraven från kommunen gjorde att kostnaderna skenade i höjden. Då vann skeppare Per Rydback, som trafikerat sträckan i flera år med sin båt, en direktupphandling om att köra över sommaren. Då överklagade det konkurrerande rederiet SM Rederi beslutet till förvaltningsdomstolen och upphandlingen avbröts än en gång. Så i nuläget ser det ut som om Limötrafiken helt enkelt upphör på fredag.

Per Rydback kommer dock att köra lördag och söndag så att de fritidsboende på ön han kört ut under fredagen kan ta sig hem, men sen stänger han trafiken säger han.

På samhällsbyggnad Gävle arbetar man för fullt med att lösa frågan och nämndens ordförande, socialdemokraten Daniel Olsson, säger att skärgårdstrafiken är viktigt och lovar att de ska komma fram till en lösning senast inom en vecka.

– Det är tråkigt att det blivit så här och så ovisst, men vi arbetar med frågan, säger Daniel Olsson till SVT Nyheterna Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.