JK inleder förundersökning mot nazist-sajt

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern beslutade under tisdagen att en förundersökning ska verkställas med anledning av misstanke om hets mot folkgrupp på en sajt, efter en anmälan.

I anmälan ifrågasattes om bilder på halsband, vykort och cd-skivor på sajten innefattar hets mot folkgrupp. Ett antal grova låttitlar ifrågasattes också.

De anmälda skivomslagen innefattar bland annat olika bilder av hakkors, enligt JK. JK konstaterade också vid besök på webbplatsen att det därutöver fanns ytterligare material som kan ifrågasättas innefatta hets mot folkgrupp.

Nu kommer en förundersökning att inledas av Internationella åklagarkammaren på JK:s begäran.

En man som tidigare var ansvarig utgivare för det nazistiska skivbolaget vars skivor säljs på sajten med samma namn dömdes tidigare i år för hets mot folkgrupp av Gävle tingsrätt.

Hets mot folkgrupp

Ansvar för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp kan komma ifråga när någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på bl.a. ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller sexuell läggning.

Spridning av nazistiska symboler kan innefatta hets mot folkgrupp och gå utöver vad som är tillåtet enligt den yttrandefrihetsrättsliga regleringen.

Fakta: JK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.