Joe Hill: En kontroversiell världskändis

Uppdaterad
Publicerad

En protestsångare och agitator som uppmärksammas över hela världen. Nu förbereder man sig på Joe Hill-gården i Gävle inför jubileumsåret.

Joe Hill verkar inte kunna dö, och i år är 100 år sedan protestsångaren Joel Emmanuel Hägglund från Gävle avrättades i Salt Lake City i USA. Fackföreningsmannen, protestsångaren och diktaren som växte upp på Nedre Bergsgatan i Gamla Gefle.

Joe Hill-gården

I det hus som idag är Joe Hill-gården. Han är mytomspunnen och välomsjungen, bland annat så öppnade Bruce Springsteen en av sina konserter förra året med Balladen om Joe Hill.

Bob Dylan ägnar flera sidor åt honom i sina memoarer, men ändå är han inte så känd här i Gävle.

– Han blev ju avrättad efter att ha varit misstänkt för ett mord, här i Gävle fanns det kanske inledningsvis en känsla av att han kanske var skyldig och var en mördare, säger Anna Jörgensdotter i Joe Hill-sällskapet.

”Eldsjälar hittar hit”

Genom föreläsningar och konserter bland annat så hoppas man nu att fler ska upptäckta Joe Hill-gården och att en av 1900-talets främsta protestsångare kom från Gävle.

– Eldsjälarna hittar redan hit, nu hoppas vi att fler ska kunna finna oss, säger Anna Jörgensdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.