Enligt Malin de Jounge på Konkurrensverket kommer de att titta på Region Gävleborgs upphandlingshantering. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Konkurrensverket granskar Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Gävleborgs granskning av Region Gävleborg har Konkurrensverket nu beslutat att utreda om Regionen brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Totalt köpte Region Gävleborg in varor och tjänster för 14,7 miljoner kronor till Medarbetardagarna 2014. 11,3 miljoner av dessa borde ha upphandlats.

Konkurrensverket har prioriterat ärendet

Vid de fyra så kallade Chefsdagarna, ett år senare, har ett bolag anlitats för 870.000 kronor. Inte heller då gjordes någon upphandling, trots att gränsen för när en myndighet är skyldig att genomföra en regelrätt upphandling ligger på 534. 500 kronor. Konkurrensverket ser så pass allvarligt på fallet att man har prioriterat ärendet.

SVT granskar Region Gävleborg

– Det förefaller ju att det kan finnas vissa brister i hur Region Gävleborg har hanterat den här frågan och det är en prioritetsgrund som vi kan använda oss av. Det har kommit in flera påståenden om att de har agerat i strid med lagen vid flera tillfällen och det gör att vi vill titta på hur de hanterar sin upphandlingsverksamhet, säger Malin de Jounge på Konkurrensverket.

Begär in handlingar

Nu kommer handläggare från Komkurrensverket att begära in de underlag som behövs från Region Gävleborg och utifrån det göra en bedömning om vilka åtgärder som eventuellt kommer att vidtas.

– Det kommer att bero på när i tiden de olika sakerna har hänt och vad som har hänt. Vi har lite olika verktyg som vi kan ta till om vi ser att det här är ett agerande i strid med lagen. Vi kan antingen ansöka om upphandlingsskadeavgift till domstol som får besluta om det har skett en överträdelse och om region Gävleborg i så fall ska betala böter. Vi kan också skriva ett tillsynsbeslut och då är det Konkurrensverket som uttalar sig om ett agerande var tillåtet eller inte, säger Malin de Jounge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet