Foto: Region Gävleborg/SVT

Ansåg att reglerna inte behövde följas

Uppdaterad
Publicerad

Avtalsdirektören godkände att man bröt mot reglerna.

Petter Karlsson är avtalsdirektör vid Region Gävleborg. Han är den som är mest kunnig kring frågor om avtal, kontrakt och som i det här fallet upphandlingar och de regler som gäller. Han var också med i styrgruppen kring arrangemanget med Medarbetardagarna.

Trots detta så godkände han att man bröt mot gällande regler när man avstod från att göra en korrekt upphandling av tjänster och varor till Medarbetardagarna 2014. Totalt handlade det om kontrakt på 11,3 miljoner kronor som inte upphandlades korrekt.

SVT granskar Region Gävleborg

Tiden räckte inte till

Även Petter Karlsson hävdar att tidsbrist var orsaken till att man valde att inte upphandla korrekt. Något som förvaltningschefen Kenth Larsson, som ansvarade för arrangemanget, och regiondirektör Svante Lönnbark hävdat.

– Vi resonerade om detta med upphandlingen och ansåg att det var viktigare att dagarna genomfördes än att vi följde gällande regelverk, säger Petter Karlsson till SVT Nyheter Gävleborg

Som avtalsdirektör är det väl din uppgift att hålla reda på lagar och regler och se till att de följs? Hur kunde du gå med på detta?

– Det var ett resonemang och det är klart att det alltid är bättre att följa reglerna.

Var du helt OK med detta?

– Jag tyckte att det var viktigt att vi genomförde Medarbetardagarna, ja.

I Konkurrensverkets undantagsregler för tidsbrist står det bland annat att orsaken inte får vara omständigheter orsakade av myndigheten själv. Hur ser du på detta?

– Ja, du har rätt att det står så, men det var viktigt för oss att hinna genomföra Medarbetardagarna ändå.

Var ni överens i styrgruppen om att kringgå regelverket och inte upphandla korrekt?

– Jag kan inte svara på det, säger Petter Karlsson, jag minns helt enkelt inte.

Så här gjorde vi granskningen av Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet