Totalt köpte Region Gävleborg in varor och tjänster för 14,7 miljoner kronor till Medarbetardagarna och 11,3 miljoner av dessa borde ha upphandlats. Foto: SVT Design

Så här gjorde vi granskningen

Publicerad

När SVT Nyheter Gävleborg granskade Region Gävleborgs så kallade chefsdagar under 2015 visade det sig att kostnaden för enbart ljud och ljus hade kostat 652 500 kronor. I den granskningen kunde vi se två bolag som stack ut och hade fakturerat Region Gävleborg på stora summor utan att någon korrekt upphandling hade gjorts.

SVT Nyheter Gävleborg begärde ut samtliga fakturor som dessa bolag hade fakturerat under de senaste fem åren till Region Gävleborg. Vi kunde då konstatera att de två bolagen hade fakturerat för nära 9,3 miljoner kronor för de så kallade Medarbetardagarna i Söderhamn 2014. När vi bad om att få se upphandlingsunderlagen meddelade Region Gävleborg att det inte hade skett några regelrätta upphandlingar.

Viktigt med lokala leverantörer

Den första förklaringen som Kenth Larsson, chef för lednings- och verksamhetsstöd vid Region Gävleborg, och som var den person som ansvarade för genomförandet av Medarbetardagarna, gav per telefon var att det var så viktigt att få lokala leverantörer att man gjorde bedömningen att inte följa de lagar och regler som gäller. Endast i en bisats nämnde han att de också hade haft ont om tid. Det samtalet spelades inte in, men eftersom det var så graverande uppgifter ringde vi upp honom igen och ställde samma frågor. Den här gången spelade vi in samtalet. Återigen ges förklaringen att det regionala perspektivet var så viktigt och för att inte riskera att det skulle bli en leverantör från en annan del av Sverige annonserades det inte ut enligt regelverket.

SVT granskar Region Gävleborg

Ändrade förklaring framför kameran

När vi ett par veckor senare kommer till Region Gävleborg för att spela in en tv-intervju uppgav Kenth Larsson att tidsbristen var huvudorsaken och ville inte alls kännas vid att han tidigare sagt att det var det lokala konceptet som var den största anledningen till att upphandlingen inte gjordes på ett korrekt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet