Gunhild Carling har varit med i Let's dance och Allsång på Skansen. Foto: Bertil Ericson/TT

Kulturskolan ställer in samarbete med artisten Gunhild Carling

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolan i Gävle avbryter ett planerat samarbetet med artisten Gunhild Carling sedan hennes bröder protesterat mot ett flyktingboende.

Bakgrunden är att bröderna, Max och Ulf Carling, som är medlemmar i bandet Carling Family Band med sin syster, har protesterat högljutt mot ett planerat boende för åtta ensamkommande flyktingbarn i orten Ingelsträde i Höganäs kommun i Skåne. Som ordförande i bygdeföreningen skrev Max Carling ett brev till kommunen i början av november där han framförde en protest. Det hela slutade i ett möte med kommunalrådet i Ingelsträde gamla skola, något som bland annat SVT Nyheterna Helsingborg rapporterat om.

– Jag har under mina 13 år som kommunstyrelsens ordförande aldrig träffat personer med så främlingsfientliga åsikter, sa Höganäs kommunalråd Péter Kovács (M) till SVT Nyheterna Helsingborg efter mötet.

Gunhild Carling har tagit avstånd från uttalandena, men samarbetet med henne innefattar även Carling Big Band där Max Carling ingår. Därför väljer kulturskolan i Gävle att avbryta det planerade samarbetet som bland annat innehöll en konsert på konserthuset i Gävle i januari nästa år.

Det har stormat tidigare kring Carlings. För några veckor sedan berättade Hallands Nyheter att Gunhild Carlings pappa, Hans Carling, också han jazzmusiker och en del av familjeorkestern, har en bakgrund i naziströrelsen, där han var en tongivande talare på 1990-talet. Han lämnade senare rörelsen.

Gunhild Carling är jazzmusiker och multiinstrumentalist, som fått brett genomslag genom tv-program som Allsång på Skansen och Let's dance. Hon har även varit värd i Sommar i P1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.