Långa fängelsestraff för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de fem män som stått åtalade misstänkta för bland annat grov misshandel av en 26-årig man i Sandviken döms till långa fängelsestraff.

Det var i mitten av oktober förra året som en då 26-årig man misshandlades grovt i en lägenhet i Sandviken. Mannen ska bland annat ha blivit överfallen med knytnävsslag av fyra män, knivskuren flera gånger och blivit kvävd så att han förlorade medvetandet.

”Trodde jag var på väg till avrättning”

Efter misshandeln tog gärningsmännen med sig 26-åringen på en ”promenad” till Björksätraskolan där misshandeln fortsatte.

– Jag grät medan jag gick, jag trodde jag var på väg mot min egen avrättning, berättar 26-åringen i förhör.

På skolgården blev mannen slagen till marken och knivskuren i ansiktet.

– Han skar mig först med den slöa kniven i ansiktet, sen frågade han om någon annan hade en kniv. Jag fredade mig inte med händerna, jag vågade inte, säger mannen i förhör.

Männen skar också bort den motorcykelklubb-tatuering mannen hade i tumvecket.

Organiserad brottslighet

De åtalade männen nekar till brott, men tingsrätten finner 26-åringen trovärdig och påpekar att det rör sig om särskild hänsynslöshet och råhet och menar att männen begått brotten som ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form.

Alla fyra gärningsmän ska vara medlemmar i ett kriminellt nätverk, ”Chicanos”, med kopplingar till Bandidos. Att tatueringen skars bort ur 26-åringens hand ser rätten som ett tecken på att mannen inte längre förtjänar medlemsskap.

Långa fängelsestraff

Tingsrättens bedömning är att brotten som begåtts mot 26-åringen i flera fall är grova och dömer de fyra gärningsmännen till fängelsestraff, det längsta på fyra år och sex månader. 

Flera av männen har domar för grova våldsbrott bakom sig.

Här är de dömda

En 25-årig man hemmahörande i Sandviken döms för flera brott, bland annat grov misshandel och människorov, till fängelse i ett år och nio månader. Mannen var villkorligt frigiven när brottet begicks. Mannen ska också betala skadestånd på 69 500 kronor till brottsoffret. 

En 24-årig man som var sammanboende med 25-åringen i Sandviken, döms för grov misshandel och människorov till fängelse i ett år och nio månader.

En annan 24-åring, hemmahörande i Hofors, döms för grov misshandel, människorov och grov stöld till fängelse i fyra år och sex månader.

En 38 årig man, också han från Hofors, döms för grov misshandel, människorov och grov stöld till fängelse i tre år och sex månader.

En 33-årig man från Sandviken, frikänns från anklagelser om grov misshandel, men döms till dagsböter för snatteri och ringa narkotikabrott.

Männen döms också för bland annat olovlig körning, narkotikabrott, dopningsbrott, vapenbrott och försök till utpressning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.