Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschefen Rie Stagegaard tror att vi kommer att vänja oss vid att det inte finns gratis ved i naturreservaten. Foto: SVT

Mindre ved och mer sopor väntas i Gävleborgs naturreservat

Publicerad

Förra året halverades den statliga naturvårdsbudgeten. Det syns nu i Gävleborgs naturreservat. På flera ställen tas den fria åtgången av ved bort och servicen av sopor minskas.

Förra årets halvering av den statliga naturvårdsbudgeten börjar nu synas i våra skyddade naturområden.

För Länsstyrelsen Gävleborg innebär det en resursprioritering där de mest populära naturområdena prioriteras. I Gävleborgs nationalparker och ett tiotal naturreservat är förändringen knappt märkbar utan det är övriga områden som det dras in ved och sophantering i.

Gemene man får ansvara för ved och sopor

För besökare innebär det en förändring gällande vedtillgången och sophanteringen. På Länsstyrelsens hemsida finns översikter som visar var det finns ved och inte. Vad gäller sophanteringen är det liksom veden något som förväntas av gemene man att ta ansvar för.

Se klippet ovan där Rie Stagegaard, chefen för enheten för skötsel av natur på Länsstyrelsen, förklarar mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.