Foto: Räddningstjänsten

Misstänkt mordbrännare anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdal har drabbats av flera anlagda bränder på kort tid, och under lördagskvällen greps en man som misstänks ha satt eld på soptunnor vid Slottegymnasiet.

Flera vittnen larmade polisen efter att ha sett en man som betedde sig misstänkt i samband med att flera soptunnor vid Slottegymnasiet började brinna på lördagkvällen vid halvelvatiden.

En gripen

Mannen greps och anhölls senare misstänkt för mordbrand.

– Soptunnorna i sig är inte värdefulla utan det handlar om att det fanns spridningsrisk till omkringliggande byggnader, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen.

Mannen är 48 år och hemmahörande i Ljusdal. Han är känd av polisen sedan tidigare men inte för den här typen av brottslighet.

Ska förhöras om fler bränder

Ljusdal har drabbats av flera mindre misstänkt anlagda bränder på senare tid. Det har brunnit bilar, husvagnar och containrar. Bortsett från lördagsbranden så inträffade den senaste branden av det slaget i fredags då en veteranbil blev lågornas rov. 48-åringen förnekar brott men kommer att höras även om de andra bränderna.

– Det är klart att när det sker så många bränder inom ett begränsat område så blir en gripen person intressant i fler utredningar. Man han är inte formellt misstänkt för någon mer brand i nuläget, säger Paul Edenström.

Fler förhör har hålltis med mannen och senast under tisdagen tas beslut om han skall begäras häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.