Flygbekämpningen av mygglarver pågår i Dalälvens nedre region. Foto: Martina Schäfer

Myggbekämpningen i full gång

Uppdaterad
Publicerad

Nu är myggbekämpningen i full gång igen i nedre Dalälven. Årets översvämning är ovanligt stor, och bekämpningen tar uppåt en vecka, säger forskaren Martina Schäfer, biträdande bekämpningsledare.

I onsdags satte bekämpningen med helikopter igång för att stävja årets myggplåga i Nedre Dalälvsområdet. Men det är ganska mycket arbete innan själva flygningarna kan starta.

– Vi började med inventering i fredags. Man räknar mygglarver och beräknar översvämningens omfattning, säger Martina Schäfer, biträdande bekämpningsledare vid företaget Biologisk Myggkontroll.

En helikopter med två piloter som byts av jobbar intensivt med att flygbespruta översvämningsområdet som täcker en yta om totalt 3.500 hektar.

– Det är en stor insats. Just nu jobbar vi runt Tärnsjö, men hela bekämpningen omfattar ett område mellan Avesta och Mehedeby. Det är en ganska lång sträcka längs Dalälven, säger Martina Schäfer.

– Det är en väldigt stor översvämning, den hamnar bland de största under den tid vi jobbat i området, sedan 2002, säger Martina Schäfer.

Hon arbetar med att förbereda bekämpningskartorna på marken, och tar emot spridardata från helikoptern.

När vet man hur effektiv bekämpningen varit?

– Man går ut tidigast dagen efter och kollar mygglarverna igen. Nu är Jan Lundström ute och kollar. Han har sett att det ser bra ut där vi bekämpat. Mygglarverna har dött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.