Olaglig kameraövervakning på badhus

Publicerad

Kameraövervakning av lättklädda människor i simhallen är extra integritetskänslig. Men många badanläggningar använder kamerorna på fel sätt, visar en granskning som länsstyrelserna gjort. Aquarena i Söderhamn saknade helt tillstånd för sin kameraövervakning.

Kameror med för stort upptagningsområde, fler kameror än vad tillståndet medger och övervakning utan skyltning är exempel på de brister som hittades vid en nationell kontroll av 145 badanläggningar under 2016.

Av dessa hade 40 bad övervakningskameror och i 29 fall ledde kontrollen till någon typ av anmärkning.

Integritetsintresset högt på badhus

– Samtliga granskade anläggningar är platser där integritetsintresset är mycket högt. Besökarna är lättklädda och de är ofta där i rekreationssyfte. Därför är det allvarligt när anläggningar bryter mot tillstånden, säger Linnea Tegernäs, jurist på länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Kameror utan tillstånd

I Gävleborg kontrollerades fyra bad, varav två fick anmärkningar.

Söderhamnsbadet Aquarena fick ett föreläggande efter att ha kameraövervakat badgästerna i äventyrsbadet utan tillstånd och Fjärran Höjderbadet i Gävle saknade skyltning utomhus om övervakning.

Aquarena har nu sökt och beviljats tillstånd för övervakningen och Fjärran Höjder har satt upp skyltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.