Foto: Arkivbild/SVT

Örjan Fridner (S) tar timeout

Uppdaterad
Publicerad

Efter Ljusdal kommuns polisanmälan mot S-politikern Örjan Fridner meddelar Ljusdals Socialdemokratiska Arbetarekommun att Fridner tar timeout. De kallar också till presskonferens klockan 14:00 idag, torsdag.

Markus Evensson, gruppledare för Socialdemokraterna i Ljusdal, säger till SVT Nyheter Gävleborg att de kommer agera eftersom de menar att kommunen har gjort fel när de polisanmälde Örjan Fridner.

– Vi hade krismöte igår kväll och då bestämde Fridner att han ska ta timeout. Det är vår policy när det finns en polisanmälan mot någon i vårt parti, men vi står bakom honom och menar att han inte har gjort fel i lagens mening. Vi tänker vidta åtgärder för att visa att kommunen har hanterat det här på ett felaktigt sätt, säger han.

Uppgav fel inkomst

Det var förra veckan som P4 Gävleborg avslöjade att Örjan Fridner har uppgett för Ljusdals kommun att han har en inkomst på 30.000 kronor i månaden från sitt egna företag, trots att det inte stämmer. Han plockade nämligen inte ut någon lön från företaget och kan ha fått för mycket ersättning för sina politiska uppdrag. Fridner själv säger dock till SVT Nyheter Gävleborg att han uppfattat att det var ok att ange en uppskattad månadsinkomst då företaget var nystartat.

Blev polisanmäld i måndags

Ljusdals kommun lämnade in en polisanmälan mot Örjan Fridner i måndags efter misstankar om att han kan ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag. Fridner har skickat en skrivelse till Ljusdals kommun där han ber om att få betala tillbaka eventuellt felaktigt utbetalda pengar.

Fler saknar saknar sjukpenninggrundande inkomst

Förutom Örjan Fridner, saknar Ljusdals kommun uppgifter om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) från ytterligare elva politiker. Kommunen behöver dessa uppgifter för att kunna beräkna att rätt ersättning för förlorad inkomst betalas ut när personen arbetar i sina politiska uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.