Foto: Claudio Bresciani/TT

Patientsäkerheten hotad – patienter hänvisas till andra

Uppdaterad
Publicerad

Patientsäkerheten är i fara om inget görs åt situationen på Kilafors hälsocentral. Nu hänvisas patienter i behov av vård till andra hälsocentraler.

Omkring 3000 personer är listade på Kilafors hälsocentral, men från och med på måndag kan de som söker vård komma att hänvisas till andra hälsocentraler.

Orsaken är överbelastning i arbetssituationen för personalen.

– Vi har inga fasta läkare utan enbart hyrläkare. Det gör att kraven på den ordinarie personalen blir högre och de har en pressad arbetssituation, säger verksamhetschefen Jörgen Tranevik och fortsätter

– Den senaste veckan har stress och överbelastning fått oss att besluta att vi behöver stå på bromsen.

Samma kompetens kommer att finnas på hälsocentralen men verksamheten kommer att vara reducerad. För patienterna innebär det att de kan komma att hänvisas till Linden, Baldersnäs och Arbrå hälsocentraler.

Patientsäkerheten hotad

Enligt Jörgen Tranevik handlar det nu alltså om att stå på bromsen och inte gå in i ett allvarligare läge.

– Fortsätter vi på det här sättet kan patientsäkerheten påverkas. Jag vill poängtera att den inte påverkas idag men gör vi inget så kan den komma att påverkas, säger han.

Minst en vecka

Hur länge verksamheten på hälsocentralen i Kilafors kommer att vara reducerad är ännu oklart men i alla fall under en vecka.

– Jag kan inte spekulera i det utan nu vill vi få en bild över vilka åtgärder vi behöver göra och stabilisera villkoren för personalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.