Foto: SVT

Hovrätten sänker straffet för Öster-mordet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom hovrättens dom mot den 34-årige man som dömts för att ha huggit ihjäl en 32-årig man på Öster i Gävle. Mannens straff sänks från 18 till 15 års fängelse.

Nu har hovrättsdomen fallit mot den 34-årige man som dömdes i tingsrätten för mordet på Öster i oktober förra året. Utredningen som ledde fram till att mannen åtalades var en av de största i Gävlepolisens historia.

Mannen dömdes i juni i år till 18 års fängelse för mord, trots att åklagaren hade yrkat på livstidsstraff och menade att gärningen var att likna vid en brutal avrättning.

Gävleborg – Mord på Öster

Domen överklagades och inte heller i hovrätten fick åklagaren gehör för sitt yrkande. Hovrätten dömde mannen till 15 års fängelse och sänkte alltså straffet ytterligare.

Till skillnad från tingsrätten menar hovrätten att några av de vittnen som säger sig ha sett gärningsmannen inte är trovärdiga. Hovrätten menar också att trots att inga förmildrande omständigheter finns så har våldet inte heller varit exceptionellt stort. Man menar också att användandet av kniv inte kan ses som en försvårande omständighet i ett sådant här fall.

Under rättegången framkom att den misstänkte 34-åringen sökt hjälp för sina aggressionsproblem. Under mordnatten hamnade han i bråk med det 32-årige offret och högg honom upprepade gånger i bröstet och halsen med en kniv. Mannens liv gick inte att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Mord på Öster

Mer i ämnet