Ellinor Johansson är en av deltagarna i den nya fotbollssatsningen. Foto: SVT

Kvinnliga fotbollstränare ska lockas

Uppdaterad
Publicerad

För att locka fler kvinnliga tränare till fotbollen har Gestriklands Fotbollsförbund startat upp projektet ”Female Football Coach Gestrikland” i Gävle.

Ellinor Johansson är en av deltagarna som ingår i det nya projektet som Gestriklands Fotbollsförbund startat upp.

– Fotbollen betyder mycket för mig, jag har hållit på med det sedan jag var liten. Jag är med i det här projektet för att jag vill utvecklas som spelare och och i framtiden ser jag mig ta en ledarroll inom fotboll, säger Ellinor Johansson.

Start lördag

Projektet ”Female Football Coach Gästrikland” ska locka fler kvinnliga tränare till den lokala fotbollen. Det drar igång på lördag och deltagarna kommer att träffas vid sex tillfällen under året. Fotbollsutvecklaren Jonas Liw från Gestriklands Fotbollsförbund är initiativtagare till satsningen.

– Kunskapen finns ute i föreningarna och distriken. vi vill ge de som finns möjligheten att utvecklas. På sikt hoppas jag att fler kvinnliga ledare skulle få fler tjejer att stanna inom fotbollen, säger Jonas Liw, Fotbollsutvecklare, Gestriklands Fotbollsförbund.

Fler tjejer slutar

Fler killar väljer att fortsätta med fotbolllen, men många tjejer slutar i gymnasieåldern. Enligt Jonas Liw kan en av anledningarna vara att det inte finns något elitdamlag i Gävle.

– Det är tråkigt att man inte får se tjejer spela som man kan gå och kolla på här i Gävle, säger Mira Berggren, 12 år.

Hur känns det att ni kanske måste flytta för att kunna fortsätta med fotbollen?

– Det känns väldigt tråkigt för man vill ju vara hemma här i Gävle, säger Sara Hammergård, 12 år.   

Ska locka kvinnor

Ellinor Johansson har höga förväntningar på ledarskapsutbildningen och tror att projektet kan ha en positiv inverkan på den lokala fotbollen.

– Det här kan nog öka intresset hos många kvinnliga tränare att utvecklas som personer och ta ett längre steg inom tränarrollen. Och att projektet kommer locka fler kvinnor att vilja blir fotbollstränare, säger Ellinor Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.