Sätra hälsocentral, läkarens arbetsplats. Foto: Anders Sundin

Skrev lapp – lämnade död på golvet

Uppdaterad
Publicerad

När sonen skulle besöka sin mor på serviceboendet fann han henne död på badrumsgolvet – iklädd trosor och med rullatorn över sig. I köket låg en lapp från läkaren som dödförklarat kvinnan – utan att höra av sig till anhöriga.

Sonen larmade ambulans. När personalen var på plats upptäcktes lappen från läkaren på Sätra hälsocentral i Gävle, som dödförklarat kvinnan dagen efter att hon avlidit till följd av en blodpropp i lungan under natten.

– Att kliva in hos sin mor och tro att man ska hjälpa henne handla för att sedan hitta henne död på det viset. Jag förstår inte hur det kan gå till så. Att lämna en människa död på det sättet visar på ett bristande människovärde, säger sonen Niclas till Arbetarbladet som var först att berätta om händelsen.

När SVT Nyheter Gävleborg pratar med sonen ifrågasätter han varför man inte ringde upp honom under de fyra timmarna som gick mellan dödförklaringen och att han hittade sin mor.

– Det är så mycket som blev fel på grund av att det där samtalet inte gjordes. De hade kunnat lägga ett lakan över, visat lite värdighet. Då hade jag fattat att något var fel, säger han till SVT.

”Fel att det var den sista bilden”

Även hemtjänsten hade varit i kvinnans hem under morgonen, utan att meddela anhöriga.

– För min mammas del hade jag velat att de tagit bort rullatorn, lagt henne i sängen eller åtminstone lagt ett lakan över. Det är en sån liten enkel sak. Jag hann göra det på fem minuter. Det kändes så fel det var den sista bilden jag fick se henne, säger sonen till SVT.

Nu hoppas han att rutiner kommer ses över så att det här inte händer igen.

Medger att misstag begåtts

Chefläkaren på primärvården medger att både hemtjänst och ansvarig läkare begått misstag. Hälsocentralen ska nu utreda händelsen som anmälts till IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.