Snart kan du bada i Boulognerskogen

Uppdaterad
Publicerad

Om några månader går det att hoppa i Gavleån vid Gävles nya stadsbad i Boulognerskogen. Ett bad som kommer att kosta drygt nio miljoner istället för de planerade fyra.

– Vi håller på och bygger en stor ramp här som det går att köra ner rullstolar på så att även funktionshindrade ska kunna bada, berättar Mats Tiveskog som är platschef för byggherren NCC när SVT Gävleborg besöker arbetsplatsen.

Det framtida stadsbadet i Boulognerskogen växer fram för fullt vid Gavleån strax intill sjukhuset vid E16-utfarten västerut. Projektet drog över budgeten rejält och tekniska nämnden fick stuva om bland anslagen för att ro projektet i hamn, bland annat sköts en cykelbana på framtiden för att få till de extra miljonerna.

Gävleborg – Boulognerbadet

– Lite självkritiskt kan jag säga att vårt arbete att kostnadsberäkna det här inte var klockrent, säger Kai Olsson på Samhällsbyggnad Gävle kommun.

Inga parkeringsplatser

Alla partier var dock eniga om att ett stadsbad är viktigt för Gävle och lagom till midsommar kan premiärdoppet tas. Då ska en 85 meter lång brygga vara klar och göra det möjligt för gävleborna att ta cykeln till ett centralt utebad.

– Det här är lite av en trend i Sverige, det är många städer och kommuner som tittar på möjligheterna att göra ett stadsbad, säger Kai Olsson.  Vår bad ligger utanför stan och det är nästan en förutsättning att ha bil att ta sig till dem.

Så det blir inte parkeringar och bilkaos här?

– Det byggs inte en enda parkeringsplats kopplat till det här badet.

– I etapp två ska det byggas en volleybollplan med läktare och ett utegym här, berättar Mats Tiveskog.

Men det finns inga beslut tagna än kring etapp två.

Håller vattnet i Gavleån tillräckligt bra kvalitet idag?

– Det är ett långsiktigt arbete vi bedrivit i nästan tio år som nu burit frukt. Vi har sett hur vattenkvaliteten har förbättrats, säger Kai Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Boulognerbadet

Mer i ämnet