Spädbarnspappan frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Sundsvall frikänner den tvillingspädbarnspappa från Sandviken som i somras dömdes av Gävle tingsrätt för bland annat grov misshandel av sina spädbarn. Men nu ändrar hovrätten tingsrättens dom och frikänner pappan från åtalet i alla delar.

Den 3 juni i år dömdes spädbarnspappan från Sandviken av Gävle tingsrätt för synnerligen grov misshandel, grov misshandel och vållande till kroppsskada. Brotten riktade sig mot pappans båda tvillingspädbarn, en son och en dotter. Påföljden blev då fem års fängelse.

Kände sig tvingad att erkänna

Efter tingsrättens dom tog pappan tillbaka sina erkännande med undantag för ett tillfälle där han på grund av oaktsamhet hade klämt ena barnets ben i samband med ett blöjbyte. Hovrätten i Sundsvall skriver i ett pressmeddelande bland annat:

”Pappan har i hovrätten berättat att hans tidigare erkännande varit falskt och att han erkände på grund av att han kände sig tvingad att hitta en förklaring till barnens tillstånd samt för att barnens mamma, som inledningsvis också var misstänkt och häktad för att ha skadat barnen, skulle friges så att barnen skulle kunna få vara med henne. De skador eller förändringar som funnits på barnen har enligt pappans förändrade inställning medicinska förklaringar. ”

Pappan var inte trovärdig

Hovrätten har gjort en annan bedömning av pappans trovärdighet än vad tingsrätten har gjort, de menar att det erkännande han lämnade i polisförhör och under tingsrättsförhandlingen inte har varit trovärdiga. Mannen beskriver själv att han upplevde förhören som psykisk tortyr.

Hovrätten har också åberopat ytterligare medicinsk bevisning i form av utlåtande och vittnesmål av och med medicinskt sakkunniga personer. När hovrätten har bedömt den medicinska utredningen har de kommit fram till att denna utredning inte utesluter att de skador som barnen har fått kan ha medicinska orsaker, hovrätten skriver följande:

”Den medicinska utredningen har inte heller med någon större säkerhet kunnat ge ett svar på om skadorna har uppkommit vid de datum som har angivits i åtalet. ”

Ogillar åtalet i alla delar

På grund av osäkerheten i den medicinska utredningen och pappans låga trovärdighet och tillförlitlighet är utredningen inte tillräckligt robust för en fällande dom och därför ogillar hovrätten åtalet i samtliga delar.

Bakgrund: Tvillingmisshandeln

Målet gäller två tvillingspädbarn, en flicka och en pojke, hemmahörande i Sandviken. Flickan, då bara några veckor gammal, kom in akut till Gävle sjukhus i januari 2015 med lårbensbrott och därefter även i februari med ytterligare svåra skador. Då konstaterades att också pojken var svårt skadad.

Flickan vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala för livshotande skador under en tid och hon riskerar men för livet. Från början var både mamman och pappan till barnen misstänkta, men mamman släpptes senare, dock kvarstod misstanken.

I våras behandlades fallet i tingsrätten i Gävle, en rättegång där flera läkare och experter förhördes. Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för pappan. Men tingsrätten bestämde påföljden för pappan till fem års fängelse samt skadestånd på 120.000 kronor till flickan och 70.000 kronor till pojken.

Den 8/10 2015 ändrar Hovrätten i Sundsvall tingsrättens dom och frikänner pappan från åtalaet för misshandel i alla delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.