Tvillingpappan erkände att han misshandlat sina spädbarn under hårda förhör. Foto: Polisens förundersökning

Pappan: Erkände falskt under pressande förhör

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingpappan erkände falskt att han misshandlat sina spädbarn för att han kände sig pressad, det är den nya utsagan från mannen som är en av delarna som ligger till grund för frikännandet. – Det kändes som psykisk tortyr, säger han i Hovrättens tilläggsförhör.

Den 3 juni i år dömdes spädbarnspappan från Sandviken av Gävle tingsrätt för synnerligen grov misshandel, grov misshandel och vållande till kroppsskada. Brotten riktade sig mot pappans båda tvillingspädbarn. Påföljden blev då fem års fängelse. Men nu frikänns han av hovrätten, bland annat för att han tagit tillbaka sina erkännanden.

Erkände efter flera förhör

Inledningsvis under förundersökningen förnekade mannen att han hade misshandlat sina två tvillingbarn. Först efter flera förhör under några dagar ändrade han inställning och erkände, såväl i polishörhör som i tingsrätten. Men i hovrätten ändrade han sin berättelse igen och tog tillbaka det han erkänt.

Mannen erkände gärningarna för att förhören var väldigt pressande och för att förhören kändes som psykisk tortyr. Han kände sig dömd på förhand, så förklarade pappan sina tidigare erkännanden inför hovrätten.

Började hitta på

Det kändes frustrerande när polisen inte trodde på honom då han berättade att han inte visste hur skadorna på tvillingarna hade uppstått, uppger han nu. När förhörsledaren uppgav att barnen var ensamma och borde få vara med den förälder som inte skadat dem, så beslutade han sig för att erkänna – så att barnen skulle få vara med sin mor. Det var då han började hitta på en berättelse utifrån de skador han hade fått höra att barnen hade.

Inför förhöret i tingsrätten pratade varken med sin försvarare om hur huvudförhandlingen gick till eller om att man fick ändra sig. I pappans nya utsaga säger han att det var väldigt jobbigt att ljuga i tingsrätten och att samtidigt veta att han därigenom ”förstörde sitt liv”. Vid det laget hade han också fått reda på att mamman inte hade fått träffa barnen.

Fick kontakt med sin far

Dagen innan tingsrättens dom kom fick han för första gången sedan frihetsberövandet kontakt med sin far. Fadern frågade då om han verkligen gjort det som påståtts. Han berättade då att han erkände för att slippa allt i förhören och att han inte skakat sina barn.

I hovrätten vidhöll mannen att han skadat sin dotter, genom att han råkat klämma hennes ben. Men hovrätten menar att det inte är fråga om ett erkännande, utan bara ett antagande om hur det hela måste ha gått till.

Ändrade i rekonstruktionen

De rekonstruktioner där pappan tidigare visat hur han misshandlat barnen avskriver Hovrätten eftersom förhörsledaren upprepade gånger ställt sig frågande till om pappan verkligen visade hur hårt han skadat barnen, varpå mannen visade allt kraftigare rörelser.

Hovrätten ogillar åtalet och pappan frikänns nu helt från misshandel av tvillingbarnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.