• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Evelina Davidsson, tv-redaktör för Mittmedia, lämnade över pokalen till SVT:s Lina Abusagr.

SVT Gävleborg prisas för reportageserie

Uppdaterad
Publicerad

Idag tog SVT Nyheter Gävleborgs Lina Abusagr emot ett pris för reportageserien om och med flyktingar från Syrien som hon gjorde tillsammans med kollegan Jan-Peter Eriksson.

I ett år framåt kommer Lina Abusagr ha vandringspokalen för Gävleborgs journalistpris på redaktionen i Gävle.

– Det känns jättekul. Det är en ära för mig att ta emot priset eftersom det finns många andra som har producerat så många bra arbeten, säger hon.

#nyisverige

Vad innebär det här priset för dig?

– Jag känner att jag måste höja ribban ännu mer nu och göra bättre i från mig. Det känns som ett stort ansvar att förvalta.

Överaskad av uppmärksamheten

Vad tänker du när du ser tillbaka på reportageserien som blir så hyllad?

– Jag trodde aldrig att det skulle bli ett sånt här genomslag när jag var inne i arbetet.

– Jag hade ett mål att nå ut till alla och berätta historier om och för människor som vi vanligtvis inte når ut till. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli så här uppmärksammat.

Serien har tidigare utsetts till vinnare av SVT:s ”Sverigepriset” i kategorin ”Minoriteter i Sverige”. Mer om satsningen kan du läsa här.

Gävleborgs journalistpris 2015

Gävleborgs journalistpris utses av journalistdistriktet Gävleborg. Priset består i ett vandringspris där vinnaren får sitt namn ingraverat, vinnaren får i år också 2015 kronor i belöning, en krona mer än vad förra årets vinnare fick.

Årets pris går till Lina Abusagr, SVT nyheter Gävleborg. Så här lyder motiveringen i sin helhet:

”Media ska spegla samhället. Inte minst när samhället förändras. A l l a pratar om mångfald och inkludering nu – men många redaktioners spegel visar ofta en gammal bild.

När redaktioner krymper blir ’inkludering’ lätt bara ett vackert ord i kön efter ord som ’strukturförändring’ och ’sparpaket’.

Därför applåderar vi SVT Nyheter Gävleborg som gjorde en aktiv rekrytering där språkkunskaper eftersöktes – men framförallt applåderar vi reportern Lina Abusagrs reportageserie om nyanlända flyktingar.

Hennes sätt att möta människor på deras eget språk, arabiska, gjorde de intervjuade till individer och inte den diffusa grupp som språkliga barriärer ofta gör dem till.

Det är så det, i dubbel bemärkelse, ska se ut i en modern mediaspegel!

Därför går Gävleborgs Journalistpris 2015 till Lina Abusagr”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#nyisverige

Mer i ämnet