Foto: Emma Åhlström/SVT

Joe Hill – mannen som inte kan dö

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 100 år sedan Joe Hill från Gävle avrättades mot sitt nekande för mord i Salt Lake City i USA. En diktare, protestsångare och fackföreningsaktivist som blivit en martyr. På lördag öppnar en utställning på länsmuseet i Gävle om mannen som inte kan dö.

– De här breven är skrivna på helt vanligt papper med en blyertspenna som Joe Hill kom över på något sätt i fängelset. En del av de här originalbreven är väldigt dramatiska och skrivna dagar före han ska dö, berättar utställningens ansvariga Anders Wesslén. Och han berättar även om sitt låtskrivande. 

Och det är kanske så vi mest känner till Joe Hill, som en protestsångaren som ute i världen är omsjungen och omskriven av storheter som Bob Dylan, Joan Baez och Bruce Springsteen bland annat. Här i Sverige och kanske framför allt i födelsestaden Gävle är han fortfarande ett ganska okänt namn.  Nu vill länsmuseet berätta om hans två olika sidor.

– Joe Hill, martyren ikonen och så Joel Hägglund från Gävle, vi väger de här olika personerna mot varandra i den här utställningen.

Men hur är det , kan man verkligen konstatera att han var oskyldig dömd?

– Vi ser honom som en historiskt viktig person, och det kan man inte ifrågasätta. Men vi vill också diskutera skuldfrågan, kan man mörda en människa men ändå gör någoting bra? Kan en person rymma flera egenskaper som är väldigt olika, säger Anders Wesslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.