X-trafik övergav resenärer

Publicerad

Det sista tåget för kvällen ställdes in men ersättningsbussen räckte inte till och uppskattningsvis 50 stycken X-trafikresenärer blev kvar på stationen i Gävle.

På lördagkvällen den 25 mars skulle Anna Hansson ta X-tåget  kl 21.15 från Gävle mot Bollnäs, för vidare transport med buss mot Edsbyn, men på grund av en tabbe av X-trafik kom vare sig hon eller flera andra resenärer någonstans alls, skriver hon i en insändare på Hela Hälsingland.

50 personer fick inte plats

Avgången kl 21.15 var den sista turen för dagen, men avgången ställdes in på grund av tekniskt fel och ersättningsbussen som sattes in räckte inte till.

– Dörrarna på bussen slog igen och vi var ungefär femtio personer kvar som inte fick hjälp, berättar Anna Hansson för Hela Hälsingland.

Ingen information

Enligt Anna Hansson fanns tre representanter för X-trafik ombord på bussen, men de gav inte de strandsatta resenärerna någon information.

Anna Hansson trodde först att det skulle komma en till ersättningsbuss, men det gjorde det aldrig.

Och inte heller blev det någon transport med någon av de taxibilar som fanns vid stationen i Gävle.

X-trafik gick inte att ringa

– Vi väntar länge men vi får ingen info av någon och X-trafik går inte att ringa för de är obemannade efter 22. Vi talar med några taxichaufförer som trodde att de snart skulle få order att skjutsa oss, men de fick aldrig någon order, skriver Anna Hansson i insändaren.

Bandyfinal gjorde att fler reste

X-trafik svarar att bandyfinalen gjorde att fler resenärer än en vanlig lördagkväll ville åka med X-trafik och att man misslyckades med att informera om att buss 178 skulle gå till Bollnäs kl 22.30.

– Det var Tågkompaniet som körde åt oss, så vi får fundera tillsammans med dem på hur vi skulle lösa en liknande situation i framtiden. Det är en brist i systemet att det inte går att nå X-trafik efter klockan tio på kvällarna, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik.

Gav upp

Kl 23 gav Anna Hansson upp försöken att ta sig hem. Som tur var kunde hon sova över hos en släkting i Gävle.

– Så jag slapp sova på stationen. Jag undrar hur det löste sig för de andra, säger Anna Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.