Tingsrätten i Halmstad Foto: SVT

20-åringen erkänner vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

20-åringen och hans försvarare medger misshandel och vållande till annans död men förnekar uppsåt till mord. Efter häktningsförhandlingarna på torsdagen häktades 20-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åklagaren häktade 20-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord i ett skogsområde den 9-10 maj 2014. Han menar att 20-åringen uppsåtligen berövat 16-åringen om livet. Åklagaren menar att han använt våld, livsfarligt våld, trubbigt våld och strupgrepp. 20-åringen ska enligt åklagare ha lämnat 16-åringen medvetslös eller avliden med huvudet nere i en bäck och sedan lämnat platsen. Den 20-årige mannen ska nu genomgå en rättpsykiatrisk undersökning.

Vittnade mot mordoffret

Mindre än två månader före mordet, i mars 2014, dömdes den mördade 16–åringen för misshandel till skadestånd i Halmstad tingsrätt. Detta efter att han skallat en kvinna. I domen vittnade den 20-årige mannen, som nu är begärd häktad, mot 16-åringen. Enligt vittnesmålet gick 20-åringen emellan när 16-åringen attackerade en ung kvinna  och försökte avstyra misshandeln.

Mordet på Albin

Åklagare Klas Lundgren är förtegen och vill inte kommentera om det kan finnas ett samband mellan misshandelsdomen och mordet.

– Jag kommenterar ingenting innan häktningsförhandlingen är klar, säger Klas Lundgren.

Polisen har bekräftat att 20-åringen sedan tidigare förekommit i mordutredningen.

Häktningsförhandling pågår

På torsdagsförmiddagen begärdes 20-åringen, som sitter anhållen sedan i måndags, häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren Klas Lundgren begär den anhållne mannen häktad på den högre misstankegraden – på sannolika skäl. Mannen är tidigare dömd för misshandel.

Enligt häktningsframställan begär åklagaren 20-åringen häktad eftersom han menar att det finns risk för att mannen avviker eller försöker undanröja bevis. Han menar även att det inte saknas skäl för häktning eftersom brottet inte kan ge lindrigare straff än två år.

SVT Nyheter Halland talade med 20-åringens försvarsadvokat, Göran Ruthberg, i tisdags. Han menade då att det inte lagts fram några bevis som kunde binda 20-åringen till mordet.

– Han förnekar. Han säger att han inte har någonting alls med det här att göra, sa försvarsadvokaten Göran Ruthberg i tisdags.

När SVT Nyheter Halland talar med Göran Ruthberg innan häktningsförhandlingen är han mer förtegen.

– Vid förhandlingen klockan ett kommer jag kort att redovisa inställningen och jag föregriper inte detta, säger Göran Ruthberg.

Detta har hänt

Det var lördagen 10 maj 2014 som en en fotgängare hittade en 16-årig pojke död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad.

Polisen misstänkte till en början att det kunde handla om en olycka men uteslöt inte mord:

13 maj 2014: ”Vi har kännedom om att det har förekommit något slags hot och det ingår i den kartläggning vi gör”, sade Hallandspolisens informatör Tommy Nyman till SVT Nyheter Halland.

26 augusti 2014: Polisen är nu övertygad om att det handlar om ett mord. SVT Nyheter Halland kunde tidigare berätta att det på ett chattforum hade publicerats dödshot på en sida i offrets namn.

9 februari 2016: En 18-årig man anhålls misstänkt för medhjälp till mord. Han ska ha varit bekant med 16-åringen men släpps ungefär en vecka senare i brist på bevis.

30 januari 2017: På måndagseftermiddagen greps en man i 20-årsåldern misstänkt för mordet på en 16-årig pojke i Frennarp i Halmstad i maj 2014. Nya uppgifter ska ligga bakom gripandet.

2 februari 2017: På torsdagsförmiddagen begärdes 20-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 20-åringen erkände vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Albin

Mer i ämnet