Foto: Polisen och privat

Albins mördare överklagar inte

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åring som är dömd för mordet på 16-årige Albin Einarsen från Halmstad kommer sannolikt inte att överklaga domen på fyra års fängelse.

– Det handlar om att få ett avslut, säger 20-åringens advokat, Göran Ruthberg.

Förhandlingen i tingsrätten avslutades den 22 maj och 20-åringens dom meddelades samma dag. Han dömdes alltså för mord till fyra års fängelse. Det var nära på det strängaste straffet han kunde få givet hans unga ålder och de juridiska omständigheterna.

20-åringens advokat var missnöjd med tingsrättens bedömning.

Mordet på Albin

– Jag tycker inte att det bör rubriceras som mord. Nu har de gjort sin bedömning och vi får fundera kring hur vi ska hantera detta och eventuellt gå vidare, sa Göran Ruthberg till SVT Nyheter Halland strax efter att domen avkunnats.

Anhöriga visste

Det var i maj 2014 som 16-årige Albin Einarsen hittades död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad. Och det visade sig alltså tre år senare att det var en nära vän till honom som tog livet av honom.

Flera närstående till den dömde 20-åringen visste om vad han hade gjort med Albin och till slut var det tack vare tips från anhöriga som 20-åringen kunde härledas till mordet.

”En ung pojke”

Domen kan överklagas till och med den 12 juni, med redan på fredagen den 9 juni berättar Göran Ruthberg för SVT Nyheter Halland att han och 20-åringen sannolikt inte kommer att överklaga domen.

LÄS MER: ”Jag ska leva för min lillebror”

– Som det ser ut nu lutar det åt att vi inte kommer att överklaga. Det är många aspekter att väga in i detta. Det är en ung pojke (20-åringen reds.anm) och det handlar om att få ett avslut och kunna gå vidare, säger Ruthberg.

LÄS MER: 20-åringen skrev om att döda 16-åringen – polisen visste

Beslutet att inte överklaga har skett i samråd mellan 20-åringen och Göran Ruthberg. Men det är inget definitivt beslut. Skulle det till exempel komma ett överklagande från åklagarsidan är det möjligt att Ruthberg och hans klient omvärderar beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Albin

Mer i ämnet