Mördade Albins syster Ida ville se ett strängare straff för den dömde 20-åringen. Foto: SVT och privat

Albins syster besviken på mördarens straff

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Albin hittades död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad 2014. Förra veckan föll domen mot den 20-åring som stått åtalad för mordet på Albin. Han dömdes för mord och påföljden blev fyra år i fängelse. Ett straff som är alldeles för milt, tycker Albins syster.

– Jag tycker det är väldigt lågt för att ha gjort en sådan grov handling, och att man hanterat honom på ett dåligt sätt, och så får man fyra år för en människas liv, säger Ida Einarsen, syster till Albin.

20-åringen som mördade 16-årige Albin i Frennarpsskogen, och lämnade honom med ansiktet ner i en bäck, 2014, fick nära på det strängaste straffet han kunde få, givet hans unga ålder och de juridiska omständigheterna. Det vill säga fyra år i fängelse. Ett alldeles för milt straff, menar Albins syster, Ida Einarsen.

Mordet på Albin

– Jag tycker det är sjukt att det där kan vara det strängaste straffet. Man kan få högre straff för att ha sysslat med streaming. Det här handlar om en människas liv, inte något på internet, säger Ida.

Hur ser du på att gärningsmannen kan vara ute om några år igen?

– Jag tycker det är förfärligt att han ska komma ut, och att jag kanske ska behöva se honom på stan. Eller att man ska vara orolig att han gör samma sak mot någon annan.

Kritisk mot utredningen

Det tog nästan tre år för polisen att lösa mordet på Albin, och det var tack vare tips från anhöriga till gärningsmannen som fallet till slut kunde gå till åtal. Och utredningen har kritiserats just för att den tagit lång tid, Ida delar den kritiken.

– Ja, jag tycker det är förfärligt att det har tagit så lång tid. Det har funnits bevis, småsaker som de kunde följt upp mer.

Du säger att du ända från början känt på dig att det var den nu dömde gärningsmannen som var den skyldige. Hur förklarar du det?

– Jag kände det på mig på grund av att han ljög för mig samma dag som vi ringde honom och berättade att vi letade efter Albin. Då förstod jag att han ljög.

SE MER: Se hela intervjun med Albins syster Ida

Ida med lillebror Albin när de var små barn. Foto: Privat

Rättegången var känslofylld och stundtals dramatisk och flera inblandade fick hämtas med ambulans för att de av olika anledningar mådde dåligt under förhandlingen. Gärningsmannen har fortfarande möjlighet att överklaga domen till hovrätten, men förhandlingen i tingsrätten är över, vilket trots allt är en viss lättnad för Ida.

– Det är skönt att det är över och att vi inte behöver gå och vänta på en dom, och att vi ska kunna gå vidare.

Känner du att du kan gå vidare?

– Nej, jag känner inte att jag kan gå vidare men jag känner att min familj kan börja göra det, och det känns bra för mig. Det underlättar väldigt mycket att de kan lugna ner sig och få ro. Jag försöker bara tänka att jag ska leva för min lillebror, att jag ska göra det bästa jag kan för honom. Jag lever för mig själv och har honom med mig genom allting, och jag försöker stötta min familj. 

”Såg det goda i människor”

Mordet på Albin har förändrat Ida som människa på flera sätt, och det har också påverkat tilliten till andra människor.

–  Förut såg jag bara det goda i människor men nu ser jag inte det. Jag har svårt för att lita på människor, jag ha mer rädsla.

Har du drömmar för framtiden?

– Jag vill plugga vidare till biolog. Och sedan vill jag hoppa bungyjump för min bror. Det var en av sakerna han verkligen ville göra, så jag har sagt att jag ska göra det åt honom fastän jag är livrädd för höjder.

LÄS MER: Så får du SVT Nyheter Hallands nyhetspushar i appen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Albin

Mer i ämnet