Här vallas den misstänkte 20-åringen på brottsplatsen. Foto: Polisen

Här vallas 20-åringen på brottsplatsen

Publicerad

Den 20-åring som misstänks ha mördat en 16-årig pojke i Frennarpsskogen i Halmstad 2014 vallades två gånger på brottsplatsen. När han konfronterades med uppgifter från obduktionen på 16-åringen ändrade han uppgifter och fick vallas en andra gång.

När 20-åringen till slut medgav att han vållat 16-åringens död vallade polisen och åklagaren honom på brottsplatsen. Först en gång i februari, sedan ytterligare en gång i mars efter att han ändrat uppgifter.

När 20-åringen greps i slutet av januari efter att polisen fått tips av närstående till den misstänkte som känt till vad han gjort med 16-åringen, nekade han till att ha orsakat 16-åringens död.

Mordet på Albin

– Jag är inte skyldig till mord, sa han till förhörsledarna.

Men efter en handfull förhör medgav till slut 20-åringen att han misshandlat 16-åringen och vållat dennes död.

Slog 16-åringen

När 20-åringen vallades första gången på brottsplasten berättade han att han gett 16-åringen ett slag med höger knytnäve så pass hårt att han blivit medvetslös.

Foto: Polisen

Men i nästakommande förhör konfronterades 20-åringen med ett utlåtande från den läkare som obducerade 16-åringen. Och enligt läkaren finns det ingenting som tyder på att 16-åringen fått ett så hårt slag som gjort honom medvetslös.

20-åringen bestämde sig efter det att berätta mer detaljerat vad som hänt.

”Försöker styra mina känslor”

Han berättar och visar då vid det andra vallningsförhöret att han slagit 16-åringen i huvudet och sen fällt omkull honom. Efter det ska han ha satt sig gränsle över 16-åringen och tagit strupgrepp på honom. Men samtidigt säger han att hans minnesbild är oklar och att det svartnade för honom.

– Jag försöker styra mina känslor för att inte vara arg men det går inte, sa 20-åringen i förhör.

Läs mer: 20-åringen skrev om att döda 16-åringen

Han berättar vidare att han när han märkte att 16-åringen inte är vid liv försökte göra hjärt- och lungräddning på 16-åringen. Efter det drog han ner 16-åringen i bäcken och skvätte vatten på hans ansikte för att få en reaktion, men han fick aldrig någon reaktion.

Låg med ansiktet i vattnet

När 16-åringen hittades död i bäcken den 10 maj 2014 låg han med ansiktet ner i vattnet. 20-åringen har dock inte medgett att han lämnat 16-åringen med ansiktet ner i bäcken.

16-åringens dödsorsak bedöms enligt det rättsmedicinska utlåtandet vara strypning, ”möjligen i samverkan med drunkning”.

På onsdagen inleds rättegången mot 20-åringen. Följ SVT:s direktrapportering här.

Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Albin

Mer i ämnet