Joakim Dannegren i traktorhytt öppnar dörren på solig dag i Fegen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har Joakim tagit över den sista delen av familjens lantbruksföretag. Hur han gjorde? Svaret får du i klippet. Foto: Molly Hennix/SVT

Svårt för unga att ta över lantbruk – så kunde Joakim, 37, ta över familjegården

Uppdaterad
Publicerad

Fler vill utbilda sig till lantbrukare, men få unga har råd att köpa ett eget lantbruk. Så här gjorde Joakim Dannegren, 37, för att kunna ta över familjegården i Fegen.

– Att ha ett företag är ett bra sätt att jobba upp lite kapital, säger Joakim Dannegren.

Nära hälften – 47 procent – av de som äger ett lantbruksföretag i Halland i dag är över 60 år. Samma siffror gäller även för hela landet.

Fler unga söker sig till lantbruk och vill driva en egen gård, men det finns ett stort hinder: brist på kapital. Det skriver LRF i en rapport.

– Att ha ett företag är ett bra sätt att kunna jobba upp lite kapital, säger Joakim Dannegren.

Hur kan det bli lättare för unga att ta över lantbruk? Starta klippet nedan för att höra Elvira Lund, ordförande LRF Ungdomen Halland, förklara.

Person framför en lantlig miljö med röda hus och vattendrag i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Öronmärkta pengar till unga lantbrukare är ett sätt att göra det enklare för unga att ta över lantbruk menar Elvira Lund. Foto: Molly Hennix/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.