Bild från när 20-åringen vallades på brottsplatsen. Foto: Polisen

Målsägarbiträdet: Det är ett vidrigt brott

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit känslomässiga dagar under rättegången över det så kallade Frennarpsmordet. Under sista dagens förhandlingar krävde offrets anhörigas advokater ett högre straff än praxis.

– Det har varit ett väldigt stort lidande för alla här i rätten, sa Jane Wennergren, målsägandebiträde för den mördade pojkens pappa.

Redan under den första rättegångsdagen blev det dramatiskt i rätten. Först bröt en anhörig till den mördade 16-åringen ihop och fördes med ambulans från platsen. Bara timmar senare bröt även den åtalade mannen ihop och fördes till sjukhus.

– Han är oerhört berörd av det här och han mådde illa och hade yrsel, sa 20-åringens advokat Göran Ruthberg.

Mordet på Albin

Under den sista rättegångsdagen på måndagen, konstaterade målsägarbiträdet till den mördade pojkens pappa att det varit ett stort lidande för alla inblandade.

– Gärningsmannen kommer få leva resten av livet med att det var han som tog livet av 16-åringen, sa målsägarbiträdet, Jane Wennergren.

Läs mer: Mordet på 16-åringen: Detta har hänt

Anders Roy, som företräder den mördade 16-åringens mamma fortsatte med att säga att 20-åringen haft ett direkt uppsåt att ta 16-åringens liv.

– Han hade möjlighet att besinna sig eller ringa efter hjälp, sa han i rätten.

Åklagarsidan har yrkat på fängelse i 4-5 år – men målsägandebiträdet Anders Roy vill se ett högre straff än praxis när det gäller unga gärningsmän.

– Det är ett vidrigt brott. Det finns ingen förmildrande omständighet, sa Anders Roy.

Den misstänkte mannens försvarsadvokat, Göran Ruthberg, anser att det inte ska betraktas som mord, utan som vållande till annans död eller dråp.

I slutpläderingen på måndagsförmiddagen för han också fram teorin att det kan finnas en annan gärningsman. Det räcker inte att 20-åringen erkänt. Det krävs också stödbevisning som visar att det är ställt utan allt rimligt tvivel vem som begick gärningen.

– Den stödbevisning som måste finnas i ett sådant här mål måste vara robust i alla delar, säger Ruthberg.

Domen meddelas 15.00 på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Albin

Mer i ämnet