Foto: TT

200 barn kan bli utan förskoleplats

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleplatserna i Halmstad är fyllda. Nu kan 200 barn bli utan plats till våren.

Föräldrar i Halmstad som vill gå tillbaka till jobbet under första halvan av nästa år kan tvingas hitta egen barnomsorg. Trots att kommunen ska tillhandahålla en förskoleplats inom fyra månader kan många bli utan – det finns helt enkelt inga platser kvar.

– Det är beklagligt. Vi kan bara att konstatera att det är i den situationen som vi är här och nu, men vi gör allt vi kan, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Tove Bergman (MP).

Kris i förskolan

200 barn i kö

I dagsläget står omkring 200 barn i kö till kommunens förskolor. Och idag skickade kommunen ut information till föräldrarna om att deras barn inte kan garanteras plats till den 30 april nästa år.

– Det finns en risk att de inte kommer kunna få plats. Då skulle jag som förälder börja fundera på om jag kan hitta någon annan tillfällig lösning för att klara det.

Men kommer det här som en överraskning för kommunen?

– Det är helt enkelt så att prognoserna har slagit fel.

Intensivt arbete

En av anledningarna till att det saknas platser är att flera av de 14 planerade avdelningarna som är planerade till januari nästa år inte är på plats ännu.

Kommunen har tillsatt en grupp med alla inblandade förvaltningar representerade för att lösa situationen. Och enligt Maria Wikland, kommunikatör på Halmstad kommun, är frågan prioriterad.

– Det pågår ett superintensivt arbete för att få fram platser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris i förskolan

Mer i ämnet