Bilden är tagen i Laxvik vid Gullbrannagården söder om Halmstad natten till tisdagen den 6 september. Vid horisonten syns Båstad och fyren på Hallands Väderö lysa upp Laholmsbukten. Och ovanför allt Vintergatan. Till höger fotografen Andreas Joakimson. Foto: Andreas Joakimson

Andreas fotograferar Vintergatan över Halland

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier har hans fotografier på natthimlar över vikar i Halland hyllats och folk undrar hur fotografen Andreas Joakimson gör. För SVT Nyheter Halland ger han här sina tips på hur man fångar Vintergatan på bild.

Andreas Joakimson från Jönköpingstrakten befinner sig till och från ute vid den halländska kustremsan. Dels är det hans arbete som tar honom dit men det är även havet och kusten som lockar.

– Jag har alltid kameran med mig. Som inlandsmänniska är det alltid häftigt att komma till kusten, berättar han för SVT Nyheter Halland.

På sitt instagramkonto har han publicerat flera bilder som hyllats av hans över 3.100 följare och inte sällan är mäktiga natthimlar i fokus.

– Det har blivit många sådana bilder det senaste. Just att kameran har väldiga möjligheter att fånga stjärnor på ett bra sätt gör att de blir extra iögonfallande, säger Andreas Joakimson.

Vintergatan vertikal

I augusti stod Vintergatan i en vertikal linje från horisonten och rakt upp, berättar han, och det är just ”den stående galaxen” som blivit ett häftigt motiv. Precis som på det färska fotot från natten till tisdag då Andreas Joakimson befann sig vid Gullbrannagården söder om Halmstad.

– Man får skruva upp ljuskänslighetsinställningen ganska hårt. De senaste årens kameror har haft en väldig utveckling. Jag har en professionell systemkamera men har man en bra ny systemkamera och ett stativ så kommer man långt, säger Andreas Joakimson som nedan ger sina bästa tips för att fånga natthimlar.

Sociala medier ger direkt respons

Bilderna från klipporna i Laxvik vid Gullbrannagården har blivit populära bland hans följare och bilden från natten mot tisdagen har mötts av kommentarer som ”vilken underbart vacker bild” och ”oj vad fin, hur gjorde du?”.

För fotografer har sociala medier blivit ett bra sätt att synas. Andreas Joakimson är frilansfotograf och ibland har spridandet av hans bilder lett fram till både reklamjobb och fotoutställningar.

– Det betyder ganska mycket och det är väldigt positivt att få en direkt respons. Jag har sålt vidare en del bilder hit och dit och det är en väldig dörröppnare att kunna presentera bilder snabbt och kunna tagga dem rätt, säger han.

Andreas Joakimsons tips för att fotografera Vintergatan

En modern systemkamera och ett stativ är ett måste.

Skruva upp iso-talet till 6400.

Bländaren ska vara inställd på 2,8.

Använd lång slutartid men inte längre än tjugo sekunder eftersom Jorden snurrar. Annars finns risk att stjärnorna blir ”korvar” och inte prickar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.