Efter olyckan fördes mannen till sjukhus för kontroll. Foto: Arkivbild SVT

Arbetare fick frätande svartlut på sig

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen gick en packning sönder i en luftvärmeväxlare på Södra Cell Värö. En person fick frätande svartlut på sig och fördes till sjukhus.

Efter olyckan larmades ambulans och polis till platsen.

– Han spolade av sig i nöddusch och åkte sedan till sjukhus för vidare kontroll och kontroll av ögonen, säger Jan-Åke Friskvik, samordnande huvudskyddsombud på Södra Cell Värö.

En riskfylld arbetsplats

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om arbetsplatsolyckor på pappersbruket som ligger i Väröbacka norr om Varberg. Men enligt Jan-Åke Friskvik så är arbetsplatsolyckor förhållandevis få på anläggningen.

– Om vi ser till arbetsskadefrekvenser så har vi klarat oss bra, men man vill självklart inte att det ska hända grejer. Men generellt i arbetade timmar så har vi klarat oss bra olycksfallsmässigt, säger han.

Samtidigt säger han att det finns mycket arbeta att göra.

– Det arbetas systematiskt och jag tycker att vi har en bra arbetsplats. Men sedan är det en arbetsmiljö som innebär mycket risker. Det är till stora delar en ny anläggning också, så det finns mycket att jobba med.

Tillbaka på jobbet

Mannen som fick svartlut på sig under tisdagen fick lämna sjukhuset samma dag och är tillbaka i tjänst. Jan-Åke Friskvik ser allvarligt på det som inträffat.

­– Det är absolut allvarligt. Packningarna ska hålla längre än vad de har gjort, säger han.

Händelsen ska nu utredas.

– Det utreds ihop med leverantören som har levererat utrustningen, säger Jan-Åke Friskvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.