Avrådan beror på förhöjda halter av olika magbakterier, skriver kommunen. Obs! Bilden har inget med Kullabadet att göra. Foto: ARKIV

Badvattnet i Gullbranna otjänligt

Uppdaterad
Publicerad

Badvattnet innehåller tarmbakterier och kommunen avråder från bad på havsstranden i Gullbranna, söder om Halmstad.

De senaste provtagningarna gjordes i måndags. Analyserna av dessa visar att vattnet innehåller höga halter av tarmbakterien e.coli och enterokocker. Därmed betecknas vattnet som otjänligt.

Kommunen har i dag på onsdagen gått ut med rekommendationen att avråda från bad på stranden.

– Det är inte förbjudet att bada, men om man badar bör man vara noga med att inte få vattnet i sig. Det är om man sväljer det som det kan leda till att man bli magsjuk, säger Sofia Warpman, teknik- och fritidschef i Halmstad kommun.

vad de förhöjda bakteriehalterna beror på är för tillfället okänt. Nya prover har nu tagits, me

n resultatet beräknas komma först i början av nästa vecka.

Tidigare i sommar har Halmstad kommun avrått från bad i samband med höga bakteriehalter vid Hagöns camping och i Haverdal. Båda de badplatserna renförklarades emellertid vid nya prover ett par dagar senare.

Även i Varberg har badvattenprover i sommar visat otjänligt vid enstaka tillfällen. Senaste tillfället var i Djupa dräkt i början av augusti. Även där visade nya prover att bakterierna låg på normala nivåer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.