Foto: SVT

Faran avblåst för badvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Nya prover visar att de förenade badplatserna i Halmstad nu är rena igen. Det kan vara så enkelt som att fåglar har bajsat i vattnet precis innan provtagning.

På måndagseftermiddagen gick Halmstad kommun ut med en avrådan från havsbad i Haverdal och vid Hagön. I de senaste vattenproverna bedömdes vattnet som otjänligt på grund av höga halter av tarmbakterier.

Men nya provsvar kom på tisdagsmorgonen. Och då var alla värden nere på normal nivå igen.

Mysteriet olöst

Avrådan tas bort och fallet är avslutat, bedömer Halmstad kommun.

Vet ni något om orsakerna till den plötsliga föroreningen?

– Nej, och det kommer vi troligen aldrig heller kunna veta. På laboratoriet säger de att det kan vara så enkelt som att ett fågelsträck kan ha passerat och bajsat i vattnet precis innan provtagningen, säger Anna Wallefors, kommunikatör på Halmstad kommun.

Ingen känd problemstrand

Det finns stränder som är kända för att föroreningar kan uppstå – framförallt vid stora regnmängder då mycket dagvatten kan sköljas ut i havet och dra med sig bland annat gödselrester från jordbruksmark.

Men havsstränderna vid Hagön och Haverdal är inte kända för sådana problem sedan tidigare. Och några extrema regnmängder har det inte heller varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.