Huset är så dåligt att det är farligt Foto: SVT

Den omtalade skräptomten i Hylte städas och stängs

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen ska den så kallade skräptomten i Hylte städas och bommas igen. Turerna kring det förfallna huset har varit många och har pågått i flera år. När huset nu ska städas och stängas tycker många Hyltebor att det är på tiden.

Bara några hundra meter från kommunhuset i Hyltebruk ligger ett idylliskt villaområde. Men en av villorna sticker ut. Tomten är igenvuxen, huset håller på att förfalla, rutorna är trasiga och det ligger stora högar av skräp och sopor överallt.

Gunvor Kronberg som bor i Hyltebruk berättar att nästan alla känner till tomten.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

– Det är bra att det nu ska städas upp. Det kommer ju så mycket råttor och så dit. Men det är synd om honom som bor där.

Nya ägarna kände sig lurade

I många år har en man som är välkänd i Hylte bott i huset där han samlat på skräp och sopor i stora mängder. Det har blivit en sanitär olägenhet. Kommunen har gjort flera insatser under 20 års tid, med för två år sedan såldes huset tillslut på exekutiv auktion.

SVT avslöjade då att huset blev en del av en internationell härva där fallfärdiga svenska hus såldes till köpare i Mellanöstern. De nya ägarna kände sig lurade och huset fick fortsätta att förfalla.

Men i maj i år kunde kommunen tillslut köpa tomten. Och på onsdagen kommer kommunen städa tomten och stänga igen huset. Därefter kommer politikerna med största sannolikhet att besluta om rivning.

Farligt att vara i huset

Huset är i mycket dåligt skick och är farligt att vistas i. Mannen som fortfarande bor kvar där trots att det inte är hans hus, har tidigare blivit erbjuden annat boende och kommer att bli det igen.

Socialchefen i Hylte kommun, Christer Grähs, säger till SVT Nyheter Halland att i samtliga fall när någon riskerar att bli hemlös så erbjuder kommunen någon form av tak över huvudet. På längre sikt försöker man att lösa ett permanent boende. Men det är inte säkert att den som erbjuds hjälp tackar ja.

– Det är viktigt att varje individ ska ha rätten att leva sitt liv som dom vill, så länge de inte skadar några andra. Den rätten är stark i svensk lagstiftning.

Mannen berättar själv

När SVT Nyheter Halland besöker skräptomten får vi en pratsund med mannen som bor där. Han berättar att han inte vill flytta någon annan stans än där han bor.

Och trots att det är svårt för oss att förstå, så säger han att han har städat upp ordentligt på tomten och nu bara har kvar det nödvändigaste. Han säger att han klarar sig bra i huset och att han  själv inte känner till alla de turer som varit kring huset, med försäljningar utomlands och svårigheter för kommunen.

Håller rent på stan

När vi pratar med folk på stan så är det många som berättar att de tycker mycket bra om mannen. Även kommunens tjänstemän säger att han gör ett stort jobb genom att hålla rent på gator och torg. Väldigt rent. Problemet är bara att han tar med sig allt skräp hem till tomten där han bor. Den bilden delas av många Hyltebor.

– Han städar ju upp här överallt, plockar papper och så. Men han skulle ta vara på det någon annan stans, man kan ju inte ha det så, säger Gunvor Kronberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet