Kommunen har köpt skräptomten i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Den nedgångna fastigheten mitt i centrala Hylte har varit kommunens huvudvärk under 20 år.

– Det är en ofantlig lättnad, huset ligger mitt i  vår centralort och det ser bedrövlig ut, det har gett hela vår tätort ett dåligt rykte, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun.

En del av en internationell härva

Huset uppmärksammades av SVT Nyheterna redan 2013 när det avslöjades att huset var en del i en internationell härva där fallfärdiga hus i svenska landsbygdsorter säljs till köpare i Mellanöstern. En historia som uppmärksammades i Uppdrag granskning. Företaget som säljer, Swedish Connections, lockar med permanent uppehållstillstånd och drömmen om en framtid i Sverige.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Efter åratal av klagomål från uppretade grannar om lukt och råttor och upprepade viteskrav på ägaren lyckades kommunen 2013 få huset sålt på exekutiv auktion. Men det visade sig snart att den nya ägaren Dubai Egypt Sweden for Investment AB i sin tur sålde det vidare till en ägare i Egypten. Huset har sedan valsat runt bland utländska ägare som kommunen haft svårt att få tag på. Under tiden har förfallet fortsatt.

Fick kontakt med ägaren via Facebook

Efter samhällsbyggnadsnämndens senaste beslut om rivningsföreläggande fick kommunen kontakt med fastighetsägaren och en förhandling om ett förvärv inleddes.

– Jag hittade ägaren via Facebook och informerade dem om att vi hade ett löpande vite på 25 000 kronor i månaden, och det tog skruv, säger Tony Ortenlöf, plan- och byggchef,

Ursprungliga ägaren bor kvar

Enligt kommunstyrelsens ordförande ska huset rivas, men i första läget handlar det om att städa upp och säkra fastigheten. Desstutom bor den ursprungliga ägaren kvar.

– Det som är bra är att vi fått rådighet att städa och säkra , det är en rivningskåk och sedan har vi en personproblematik och det blir ett ärende för socialtjänsten, säger Ronny Löfquist.

Vad betalade ni för fastigheten?

– Vi betalade 75 000 kronor, det är en acceptabel nivå, tycker Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet