Två och ett halvt år efter domen får 42-åringen vara själv en gång i veckan. Foto: TT

Dömde Onsalamördaren får obevakade permissioner

Uppdaterad
Publicerad

42-åringen som mördade sin barndomsvän på en middagsbjudning i Onsala för snart tre år sedan har nu obevakade permissioner. En gång i veckan får han vara ute själv i två timmar, efter att domen i Kammarrätten vunnit laga kraft.

Det var på kvällen den 5 december 2015 som 42-åringen högg ihjäl barndomsvännen genom att hugga honom med en kniv i bröstet. Strax därefter begav han sig till ett grannhus och skadade ytterligare två personer allvarligt med hjälp av en yxa.

I maj 2016 dömdes mannen för mord och två fall av försök till mord. Istället för fängelse blev påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Granndådet i Onsala

Psykisk störning

Enligt både tingsrätten och senare hovrätten led 42-åringen av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna. Däremot bedömdes det vara påvisat att han varit medveten om sitt handlande och haft uppsåt.

Nu har 42-åringen fått rätt till obevakade permissioner två timmar i veckan. Det slås fast av en dom i kammarrätten i Göteborg. Domen har inte överklagats och därmed vunnit laga kraft.

Enligt uppgifter till SVT har mannen nu också haft sin första obevakade permission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet