Advokat Leif Silbersky tycker att mannen som är misstänkt för Onsala-dåden ska frikännas. Foto: TT / SVT

Domen mot Onsalamördaren står fast

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer inte att pröva hovrättens fällande dom mot den 40-åring som dömts för att ha mördat sin bästa vän och skadat två grannar svårt på Onsalahalvön.

– Jag är besviken givetvis. Jag hade hoppats att högsta domstolen skulle ta upp och granska det här ingående, säger mannens advokat Leif Silbersky. Tyvärr resonerar man väl på det viset att det är mer är en lagstiftningsfråga än en bedömningsfråga.

Det var i december förra året som den då 39-årige mannen under en psykos högg ihjäl sin bästa vän på en middagsbjudning. Efter det bröt han sig in hos två grannar och skadade dem livshotande.

Granndådet i Onsala

40-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning i både tingsrätt och hovrätt efter att en rättspsykiatrisk undersökning slagit fast att han led av en allvarlig psykisk störning. Leif Silbersky överklagade båda gångerna eftersom han menar att 40-åringen saknade uppsåt då han led av en psykos när han begick gärningarna. Och nu hoppas han på en lagändring.

– Att man går tillbaka till det systemet vi hade tidigare, att sjuka människor inte ska behöva stigmatiseras och att de inte uppsåtligen gjort sig skyldiga till brott när de inte varit medvetna om sina gärningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet