Det lilla hålet längst ner till vänster i dragspelshyllan räckte för att tjuvarna skulle ta sig in. Lars Karlsson är delägare i familjeföretag som driver musikaffären i halländska Fjärås.

Dragspelskupp värd nästan en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Dragspelskunniga tjuvar sågade sig in och tog bara de finaste och dyraste instrumenten vid en nattlig kupp mot musikaffären i Fjärås.

– Det är skit. Det känns tomt och tråkigt, säger Lars Karlsson, delägare till familjeföretaget Karlssons musik i Fjärås, utanför Kungsbacka.

Vid halv åtta-tiden på måndagsgmorgonen upptäcktes att affären hade haft inbrott under natten. Någon har sågat i väggen och tagit sig in genom ett litet hål i väggen.

Bengts och Brandoni

Familjen Karlsson driver både affär och museum i Fjärås. I höstas besökte SVT Nyheter Halland det unika museet i Fjärås:

TV: En orkester med bara ett spel

Inbrottet skedde i affärsdelen.

Mycket tyder på att tjuvarna är kunniga om dragspel och dess värde. Bara de dyraste märkena – bland annat av fabrikaten Bengts och Brandoni, båda tillverkade i Italien – har tagits.

Omöjliga att avyttra i Norden

– Det är exklusiva spel. De har vetat precis vad de ska ta. De har dessutom hållit sig på ett väldigt litet utrymme som ligger i skugga för våra larmsystem som vi ju haft i flera år. De måste ha varit här och rekat tidigare, säger Lars Karlsson.

Vad finns det för marknad för stulna dragspel?

– Det är en liten och speciell bransch. Vi är en den största aktören i Norden i dag och känner i stort sett alla som jobbar i den här branschen. Att avyttra de här i Sverige, Norge eller Danmark är nästan fullständigt omöjligt. Vi kommer gå ut till alla vi känner här, fabrikerna i Italien och Tyskland och grossister runt om i världen, säger Lars Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.