Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i Varbergstunneln och hör Jesper Mårtensson på Trafikverket om målet i Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Peter Osterberger/SVT

Efter domen: Trafikverket vill släppa in mer vatten i Varbergstunneln

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har fått godkänt att släppa in mer vatten i Varbergstunneln. Men mängden är inte tillräcklig för att ta höjd för framtiden, menar Jesper Mårtensson på Trafikverket.

– Den tar inte hänsyn till kraftigt ökat skyfall i framtiden, säger han.

Trafikverket får enligt tillståndet från Mark- och miljödomstolen släppa in 600 liter vatten per minut i driftskedet i årsmedelvärde, men för att få släppa in mer har de nu överklagat i nästa instans.

Enligt Mark- och miljödomstolen behöver inläckaget i bergsanläggningarna och grundvattenssänkningen begränsas så mycket som möjligt.

Varbergstunneln

Kan påverka bergvärmebrunnar

SVT har tidigare rapporterat om vattenproblematiken i Varbergstunneln och enligt Kenneth Rosell, delprojektledare för tunneln, kan inläckaget påverka bergvärmebrunnar.

Hör Jesper Mårtensson, ansvarig för miljö och tillstånd i projektet Varbergstunneln, om varför Trafikverket överklagar domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varbergstunneln

Mer i ämnet