I farvattnen runt Nidingen sägs det ligga omkring 700 vrak, vilket gör ön till Sveriges mest olycksdrabbade fyrplats. Foto: Robert Lager

Ensamseglare i drama vid Nidingen

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig vind överraskade en ensamseglare som lagt till vid Nidingen under onsdagen. Båten gick inte att rädda.

Mannen hade seglat från Göteborg och var på väg mot Malmö. När han vid 15-tiden på onsdagen överraskades av en kraftig vind på Nidingen utanför Onsala försökte han desperat lämna ön i motvind. Men efter att ankarlinan brustit gick båten emot en sten och började ta in vatten. Samtidigt flöt båten närmare land.

När personalen på Nidingens Fågelstation tittade ut genom fönstret så insåg de att något inte stod rätt till.

– En av oss simmade ut för att hjälpa till. När denne kom fram till båten var båtens ägare i full stånd med att samla ihop sina ägodelar och lämna båten, säger Robert Lager som är stationschef på Nidingen Fågelstation.

Sjöräddningen kallades till platsen för att hjälpa till. Mannen kom i land och lyckades rädda de flesta av sina ägodelar. Han verkar ha tagit situationen med ro, trots att han bor i båten.

– Han var förvånansvärt lugn över situationen. Han är skriven hos sin syster i Malmö, och kommer förmodligen att bege sig dit efter att ha vilat upp sig här. Han har fått paj och kaffe och tak över huvudet så länge.

Erfaren seglare

Olyckan beror inte på dålig sjövana. Mannen ska enligt egen utsago ha erfarenhet från både kappsegling och sjöfrakt.

– Jag tror att det beror på en kombination av dåligt omdöme och otur i det här fallet. Vädret kan vända snabbt här ute på Nidingen, säger Robert Lager.

Segelbåten var i dåligt skick och oförsäkrad. Under torsdagkvällen ligger den fortfarande kvar i strandbrynet och skaver mot botten.

– Risken är att det blir en utdragen process kring vilken myndighet som ska bärga vraket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.