Få med utländsk bakgrund i Integrationsrådet

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan hade Integrationsrådet i Halland sitt första möte. Men bland de nära 60 deltagarna från myndigheter och organisationer i länet är det bara en handfull med utlandsklingande namn.

Det är Länsstyrelsen och Region Halland som har tagit initiativ till rådet, detta för att kommuner, myndigheter och andra organisationer ska kunna samordna sitt arbete med integration. Tirtha Rasaili som sitter med i rådet tycker det är ett bra initiativ men att det är för få föreningar som sysslar med att få svenskar och invandrare att mötas på ett konkret plan.

– Det var lite märkligt. Men jag tyckte ändå att det var en bra början, att de hade börjat erkänna den rollen som det civila samhället spelar, säger Tirtha Rasaili, koordinator på Laholm utan Gränser.

Han menar att den här typen av föreningar är viktiga för att nyanlända ska komma in i samhället och få kontakter som kan leda till jobb. Men landshövdingen som har stått för inbjudningarna till rådet tycker ändå att de har försökt få med en bredd.

– Det är ledande beslutsfattare i Halland som träffas här och ska träffas här för att fatta bra beslut. Vi såg också till att vi fick representation av till exempel idrottsrörelsen, fackliga organisationer och annat, säger landshövdingen Lena Sommestad på Länsstyrelsen i Halland.

”Vi måste ge råd till rådet”

Varför är Svenska kyrkan med och inget annat trossamfund?

– Det är helt enkelt för att Svenska kyrkan jobbar väldigt mycket med de här frågorna, säger hon.

Det borde ju finnas många med utländsk bakgrund som finns i andra trossamfund?

– Det skulle man mycket väl kunnat tänka sig, men vi har helt enkelt inte haft kontakter, säger hon.

– Vi måste tänka utanför boxen. När vi pratar om den idéburna sektorn och när vi pratar om trossamfund, så finns det väldigt många. Vi måste ge råd till rådet tycker jag, säger Tirtha Rasaili.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.