Bild från när dådet begicks i Varberg. Foto: Lennart Benson/arkiv

Han knivhögg arbetsledaren bland smutstvätten – får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En dispyt på jobbet ledde till att 46-åringen knivhögg sin arbetsledare bland smutstvätten. Nu döms han för mordförsök till sex års fängelse. Själv hävdar han nödvärn.

Den nu dömde 46-åringen greps av polisen direkt efter dådet på ett tvätteri i Varberg i februari i år. Hans arbetsledare, en 44-årig man, hade då knivhuggits med flera hugg i bröstet och halsen.

Kände sig kränkt

Men 46-åringen har nekat sig igenom hela polisutredningen och rättegången. Han har inget minne av att han har knivhuggit sin arbetsledare. Han erkänner att det uppstod en dispyt när han stod och hanterade smutstvätt. Detta ledde till tumult och de både hamnade i bråk och låg på varandra. Om han då råkat sticka honom med kniven var det bara i nödvärn, menar han.

Han led vid tiden av depression och kände sig kränkt av att arbetsledaren var ”på honom hela tiden”. När han greps efter dådet var han dessutom påverkad av narkotika.

Han upplever själv att tumultet började med att arbetsledaren gav honom en smäll i huvudet, medan arbetsledaren sa i rättegången att det tvärtom var 46-åringen som började knuffas.

Kollegor grep in

Flera arbetskamrater såg hela händelsen och har i tingsrätten berättat om hur de lyckades lugna ner sin arbetskamrat och fick ut honom ur lokalen. Han hade då fortfarande kniven i handen. Sedan kom polisen och hämtade honom.

Det har konstaterats att mannen led av en psykisk störning vid tiden för dådet och hans försvarsadvokat har yrkat att han ska dömas till skyddstillsyn och vård. Men en rättspsykiatrisk utredning som gjorts efter rättegången visar att han har tillfrisknat. Varbergs tingsrätt dömer honom därför till fängelse i sex år för försök till mord. Han döms även för narkotikabrott.

Arbetsledaren fick opereras i sex timmar efter händelsen, men klarade alltså livhanken. Läkaren ska ha sagt till honom att han hade tur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.