Fyra elever på Peder Skrivares gymnasieskola har drabbats av alkoholförgiftning efter nollningsaktiviteter. Foto: SVT/TT

Flickor till sjukhus efter nollning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra gymnasietjejer i Varberg fick föras akut till sjukhus efter att en gymnasienollning spårat ur på måndagen. Syskon starkt kritisk.

Fyra flickor som går första året på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg fördes till sjukhuset under måndagskvällen efter en nollning.

Flickorna ska ha druckit så stora mängder alkohol att de drabbats av alkoholförgiftning, tre av dem så allvarligt att de togs in på intensivvårdsavdelningen.

Nollningen spårade ur

– När man får i sig så stora mängder alkohol finns det risk att man börjar kräkas eller får problem med andningen. Ungdomarna utsätter sig för livsfara, säger Marie Persson, som är avdelningschef på barnakuten på Hallands sjukhus Varberg till SVT Hallandsnytt.

Dricker så mycket som möjligt

Hon säger också att en annan aspekt är att de tar upp plats på intensivvårdsavdelningen. Hade sjukhuset samtidigt fått in ett trauma hade de fått stora problem. På sjukhuset är de mycket kritiska till hur nollningen har gått till.

– Vad jag förstår på ungdomarna så dricker de på ett sådant sätt att någon som är nykter ser till att den andra dricker så mycket alkohol som möjligt, säger Marie Persson.

Enligt sjukhuset mår alla fyra flickorna bra nu.

Syskon starkt kritisk

En av de drabbade flickornas syskon skriver på facebook ”Hur långt skall det behöva gå innan det blir stopp för detta? Skall någon faktiskt behöva dö..

Jag hoppas innerligt att det blir konsekvenser efter allt som hänt, att både elever, föräldrar, polis och skola arbetar för att förebygga så att inte fler elever hamnar i samma sits som min syster och hennes klasskamrater.”

Rektorn uppgiven

Rektorn på Peder Skrivare säger till SVT Hallandsnytt att han är både uppgiven och upprörd.

– Vi har erfarenheter från tidigare och har försökt ta tag i det tidigare. Men det har tydligen inte hjälpt, säger Martin Augustsson.

Rektorn säger att skolan har informerat föräldrar om företeelsen och bett om att få information om de skulle höra något.

– Vi har också haft kontakt med polis. Vi hade fått indikationer om att det skulle vara nollning på det här programmet men vi visste ju inte plats och tid. Men tyvärr har det inträffat.

Händelserna rörande nollningen är nu polisanmälda. Polisanmälan gäller brott mot alkohollagen i och med att det var minderåriga som fått i sig alkohol.

– Det är väldigt allvarligt när det går så här långt. Förra året hanterade vi också en nollning som gick överstyr. Nu måste vi hantera det här tillsammans med skolan under hösten, säger Gustav Zetterberg, biträdande närpolischef i Varberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollningen spårade ur

Mer i ämnet