Robert Anderssons dotter har bara gått fyra dagar i skolan under höstterminen. Nu har allergimottagningen rekommenderat henne att inte gå mer till skolan.

Föräldrar hotar att stoppa barnen

Uppdaterad
Publicerad

Roberts allergidrabbade dotter har bara haft fyra skoldagar i höst. Föräldraföreningen vid Getingeskolan kräver nu att skolan stänger innan helgen. Annars ska de se till att eleverna inte kommer till skolan på måndag.

När föräldraföreningen nåddes av uppgifter från sjukvården om att 30 elever och två lärare vid Getingeskolan sökt hjälp för hälsobesvär fick de nog.

Föreningen vill se att kommunen stänger skolan den här veckan, tills problemen med inomhusmiljön är åtgärdade.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

– Ska vi kunna se föräldrarna och barnen på skolan i ögonen har vi inget att välja på. Man måste stänga skolan och hitta andra lokaler. Vi kan inte gå i god för att man skickar barn till skolan och att de drabbas av eksem och andningsbekymmer, säger Mattias Bengtsson, från föräldraföreningen.

Kommer ni hindra andras barn att gå till skolan?

– Hindra kan vi inte göra, men vi kan säga att vi rekommenderar inte att skicka barnen till skolan på grund av de riskerna finns.

Fyra skoldagar på hela terminen

Robert Andersson har en dotter som bara har varit i skolan fyra dagar den här terminen. Hon har haft allergisymptom som halsont och huvudvärk. Allergimottagningen rekommenderar nu att dottern inte ska vistas på skolan.

– Det är allvarligt när sjukvården tycker att man ska hålla barnen hemma.

Om ni ska hålla barnen hemma på måndag är det ett brott mot skolplikten, hur ser du på det?

– Jag tror det är ett större problem för kommunen att förklara hur de kan bedriva verksamhet i de här lokalerna som jag inte tror är miljömässigt anpassade för ungdomar och barn, säger Robert Andersson.

Kommunen vill inte stänga

Barn- och ungdomsnämnden (bun) har av kommunens hälsoskyddsavdelning fått föreläggande att göra en fullskalig byggnadsteknisk undersökning som ska vara klar senast om 45 dagar.

Men att stänga skolan är inte aktuellt i nuläget för skolförvaltningen.

– Det handlar inte om hela Getingeskolan där man upplevt besvär, utan delar av skolan. Vi kan ju inte heller veta hur många av besvären som är kopplade till inomhusmiljön. Det är därför vi måste gå vidare och undersöka hur miljön verkligen är, säger bun-ordföranden Tove Bergman (MP).

Ersättningslokaler

Samtidigt som föräldraföreningen nu uppmanar kommunen att stänga skolan undersöker de själva också ersättningslokaler. Gamla Plönningeskolan nämns som ett alternativ, där redan de yngre klasserna på Getingeskolan går tillfälligt det här läsåret.

– Jag tycker det är för tidigt att diskutera ersättningslokaler. Men jag har ju som ordförande i barn- och ungdsomnämnden i uppdrag att ta fram en plan B hur vi gör om vi måste stänga delar av skolan. Men där är vi inte i dag.

Föräldraföreningen hoppas att bun ändrar uppfattning de närmaste dagarna.

– Jag hoppas verkligen att kommunen tar sitt förnuft till fånga så att vi slipper sätta hotet i drift, säger Mattias Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet