Föräldrar kan få betala trasiga läsplattor

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara du som förälder som får betala om ditt barn gör sönder sin läsplatta eller dator i skolan. Detta trots att skolan ska vara avgiftsfri.

Vi ser dem överallt. Så också i skolan och många av oss vet att den nya tekniken är lätt att ha sönder. Men trots att läsplattorna många gånger delas ut av skolan, är det ändå föräldrarna som kan få betala om läsplattan går sönder.

– Det kan ju drabba alla, men det kan ju vara så att de barnen som är extra utsatta, kanske mobbade, tappar sina ipad i korridorerna. Då ska de stå för den kostnaden, som kanske egentligen orsakades av någon annan, säger Gunilla Flodin, bidragsansvarig Majblomman Göteborg.

Tror du att de barnen erkänner att de blivit knuffade?

– Nej, det tror jag inte, man är jätterädd för att avslöja att man är mobbad, säger Gunilla Flodin, bidragsansvarig Majblomman Göteborg.

Det blir allt vanligare att läsplattorna i skolan blir personliga, och att eleverna får ta hand om dem dygnet runt. Detta även för lågstadielever. Men det är viktigt att veta att du som förälder ingår då ett avtal, som gör dig skyldig att ersätta en läsplatta som går sönder. Detta trots att skolan ska vara avgiftsfri.

– Ja, skolan är avgiftsfri, trots det. Det är eget ansvar när det gäller varsamheten, säger Ulf Anderberg, rektor på Brunnsåkersskolan i Halmstad.

Men det är ju obligatoriskt att ha en läsplatta?

– Vi förser våra elever med läsplattor, ja. Det stämmer.

Och om den går sönder, får de betala själva? Är det en kostnad man kommer att bli tvingad att betala? Om eleven är ovarsam, för det är ungdomar vi pratar om.

– Det är alltid en individuell bedömning om man ska bli ersättningsskyldig eller inte, säger Ulf Anderberg, rektor på Brunnsåkersskolan i Halmstad.

Flera anmälningar har kommit in till skolverket, bland annat från Stora Höga och Borås. Men där slås det fast att det inte bryter mot skollagen. Detta eftersom en förälder som har svårt att betala en trasig läsplatta har rätt att lämna den till skolan över natten.

– Om det är sådana regler på skolan att man bestämmer att du får inte ta hem den, men du kan göra det, då är det verkligen att särskilja barnen åt. Men är det skolans policy att ipaden ska stanna i skolan, och det gäller alla, då är ju det en juste handling kan jag tycka, säger Gunilla Flodin, bidragsansvarig Majblomman Göteborg.

– Men inte om det gäller olika för olika barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.