Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Foto: Tomas Ohlsson

Fördömer angrepp mot journalist

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Nordling, ordförande i fackförbundet Svenska journalistförbundet, uttrycker hur allvarligt det är då en journalist blir attackerad under arbete.

– Helt oacceptabelt beteende!

Jonas Nordling reagerar kraftigt på händelsen då frilansjournalisten Jan Söderlind blev angripen av försäljare på en marknad norr om Falkenberg. De tog Jan Söderlinds kamera och raderade alla hans bilder, men anledningen till detta är oklar.

Jan hade talat med dem innan och ställt några kritiska frågor om deras närvaro eftersom flera klagomål framkommit mot den typen av försäljare på marknader i landet.

– Om mannen varit ute på redaktionellt uppdrag, på allmän plats, varit tillmötesgående, faktiskt raderat en bild som ifrågasattes och därmed agerat professionellt så är mobilförsäljarnas beteende helt oacceptabelt, säger Jonas Nordling.

Missförstår rollen som journalist

– Det är tyvärr inte helt ovanligt att folk missförstår det redaktionella uppdraget. Här finns en kunskapslucka som det också ligger på oss att täppa igen. Trots det borde varenda svensk vid det här laget känna till att man inte kan ta en kamera ifrån någon annan, på allmän plats och radera innehållet, säger Jonas Nordling.

Hoppas på ett straff

– En journalist som är på uppdrag på allmän plats skall inte behöva möta detta beteende överhuvudtaget. Hoppas att polis och JK nu vidtar åtgärder, avslutar Jonas Nordling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.