Jan Söderlind hotades och angreps av mobilförsäljare på Långås marknad. Foto: SVT

Journalist hotades och angreps på marknad

Uppdaterad
Publicerad

En frilansjournalist som utförde ett jobb på Långås marknad attackerades av försäljare. De tog kameran och raderade alla hans bilder.

Jan Söderlind som är en erfaren frilansjournalist jobbade med en artikel om olika betalningssätt på marknader då han och hans son angreps av säljare för el- och teleabonnemang som inte ville förekomma på bild. Det skriver tidningen Hallands Nyheter.

– Jag pratade med dem om klagomål som förekommit mot marknadsförsäljare som vill fånga in kunder på gatan, säger Jan Söderlind.

När han kort därefter skulle ta en översiktsbild på knallarna längs gatan reagerade försäljarna aggressivt.

– Det tog hus i helvete och blev så hätsk stämning att jag gick med på att radera bilden jag tagit. Jag uppfattade dem som gangsters, säger Jan Söderlind till SVT Halland.

”Om det stämmer får de gå på en gång”

Vd:n för företaget bekräftar för Hallands Nyheter att hans försäljare var där men att det var tre och inte sex som uppgifter från marknaden talar för. Han fortsätter med att understryka hur allvarligt detta är om det stämmer.

– Jag vet inte hur de har uppfattat situationen. Jag har hört en mildare version. Säljarna sade att de marknadsansvariga skulle anmäla journalisten. Det du berättar för mig är väldigt, väldigt allvarligt, säger vd:n som är ansvarig för försäljarna.

Har polisanmält

Ansvarig för kontakterna med försäljarna på marknaden, Björn Borssén, försökte få namnen på de inblandade men fick inte det.

– De uppträdde ju väldigt hotfullt mot journalisten. Vi försökte få deras namn och telefonnummer efteråt. Men det fick vi inte. Det tog en väldigt lång tid för dem att ta fram uppgifter åt mig så jag ens kunde fakturera dem. Sedan gav de mig felaktiga uppgifter över vad de egentligen sålde, säger Björn Borseén.

Sedan packade de ihop och försvann därifrån.

– Det kändes ju oseriöst alltihop, säger han till Hallands Nyheter.

Händelsen är polisanmäld av Jan Söderlind och han hoppas kunna rädda några av bilderna på minneskortet.

– Det är en förlust för mig. Jag hade bilder i kameran från två andra jobb i fjällvärlden. De jobben är förstörda utan bilder, avslutar Jan Söderlind.

Läs också: Journalistförbundet fördömer angreppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.