Områdeschef Birgitta Lindgren känner sig trygg med det beslut som fattats. Foto: SVT

Försäkringskassan backar inte

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har kommit fram till att femåriga Elvira Blom i Laholm endast har behov av tre timmars assistans i veckan, och det ansvaret faller på kommunen. Områdeschef, Birgitta Lindgren, ställer sig bakom beslutet.

SVT Nyheter Halland har tidigare skrivit om Elvira Blom och hennes familj i Laholm. Elvira är 5,5 år gammal, och har en svår funktionsnedsättning som innebär att hon i princip inte kan göra någonting själv. Hennes tillstånd medför därför att hon behöver tillsyn dygnet runt.

Familjen har i dag 50 timmars assistanshjälp i veckan från kommunen, vilket är för lite menar familjen. Största delen av den tiden jobbar mamma Kim Blom själv som assistent hemma. Men från Försäkringskassans sida har man kommit fram till att familjen bara behöver tre timmars assistans i veckan, och det ansvaret faller på kommunen. Regeln säger nämligen att om det är under 20 timmar så blir assistansen kommunens ansvar.

Kritik mot nya assistansregler

Inte ett grundläggande behov

En del av Försäkringskassans beslut handlar om att Elvira inte kan äta via munnen, utan sondmatas. Och det är enligt myndigheten inte ett grundläggande behov.

– Jag känner mig trygg med den beskrivning som jag har fått av Elviras ärende och jag känner mig trygg med det beslut som vi har fattat, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan.

”Väldigt stort föräldraransvar”

Tre timmar – är det rimligt?

– Det handlar om två delar, dels att vi ser det som sjukvårdande insats men också det ökade föräldraransvaret. De här delarna har blivit tydligare under de senaste åren för vi har ett antal domar, dels från kammarätten men även från högsta förvaltningsdomstolen som styr oss när det gäller sjukvårdande insatser och föräldraransvaret. Upp till dess att ett barn är sex år så har man ett väldigt stort föräldraransvar, oavsett om ett barnet har en funktionsnedsättning eller inte, säger Birgitta Lindgren.

Finns det något som du vill säga till familjen?

– Det jag kan säga är att man alltid har en möjlighet att begära en omprövning utav Försäkringskassans beslut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet