I Halland finns 31 konstgräsplaner på 25 platser – 15 av dem använder gummigranulat från nermalda bildäck (SBR), på resten ligger det gummigranulat med mindre mängd gifter (TPE eller EPDM) Foto: TT/SVT

Giftgummi på hälften av Hallands konstgräsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Det finns konstgräsgummi med mindre mängder gifter, men i Halland ligger det fortfarande nedmalda bildäck på 15 av 31 konstgräsplaner.

I Sverige beräknas omkring 60 procent av drygt 1.300 konstgräsplaner ha gummigranulat av nedmalda bildäck som utfyllnad.

Det är ett material som Kemikalieinspektionen sedan 2006 har avrått ifrån att använda eftersom det det kan urlakas tungmetaller och gifter i omgivningen.

Konstgräs

Läs mer: Åtta ton gummi spårlöst borta på konstgräset i Laholm

På konstgräsmarknaden finns i dag framförallt två alternativa gummigranulat som ska innehålla mindre mängd gifter – EPDM och TPE.

Men de här alternativen är också betydligt dyrare – de kan bli uppemot en miljon kronor dyrare, enligt de kommuner i Halland som SVT ringt runt till.

Av Hallands 31 konstgräsplaner har 15 så kallat SBR-gummi från återvunna bildäck.

I Halland finns 31 konstgräsplaner på 25 platser – 15 av dem använder gummigranulat från nermalda bildäck (SBR), på resten ligger det gummigranulat med mindre mängd gifter (TPE eller EPDM) Foto: SVT

Kungsbacka har flest planer

Kungsbacka sticker ut i Halland – både när det gäller antalet konstgräsplaner (15 stycken) och material.

– Vår första plan var också SBR, men 2006 när det hade börjat pratas om de här miljöriskerna så tog politikerna här beslut om att vi skulle använda TPE, som vi bedömer som det mest miljövänliga alternativet, säger Ulf Asklund, enhetschef för teknisk service inom fritid och folkhälsa i Kungsbacka kommun.

Bildäcksgummi i Hylte och Laholm

I Laholm finns, som SVT berättar om i det här reportaget, en konstgräsplan i dag och den har bildäcksgummi. Ytterligare två konstgräsplaner är på sikt planerade – materialet är ännu inte bestämt.

Även i Hylte planeras för en ny – eller snarare nygammal konstgräsplan – när Örnvallen ska läggas om. Den befintliga har bildäcksgummi.

– Vi har just nu en konsult som tittar på alla alternativ utifrån bland annat miljö, spelegenskaper och ekonomi, säger Josef Önnhed, fritids- och folkhälsochef i Hylte kommun.

Halmstad har tänkt om

I Halmstad ligger det bildäcksgummit på fyra av fem kommunala konstgräsplaner. Men på den senast anlagda – Kärlekens IP – blev det gummigranulat av EPDM.

– Det är det som vi bedömt som det miljövänligaste, säger Magnus Ragnarsson, t f chef för ledning och utveckling i på kommunens teknik- och fritidsförvaltning.

På Kärlekens IP har man också gjort kanter som ska hindra att granulatet åker utanför planen vid till exempel snöskottning.

Läs mer: Tusentals ton gummi försvinner från konstgräsplanerna varje år

Inget gummisvinn i Falkenberg

Falkenberg valde också det mindre miljögifitiga EPDM när konstgräset på Falkenbergs IP lades om senast. Övriga fyra konstgräsplaner i kommunen – både föreningsägda och kommunala – har SBR av bildäck.

Och det omdiskuterade svinnet av gummipartiklar till miljön är inget som känns igen i Falkenberg, enligt Glenn Andersson, verksamhetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi har på tio år har vi aldrig behövt fylla på med granulat. Det är så lite som försvinner, säger han.

I Varberg finns 4 konstgräsplaner, alla har lagts med SBR-gummi, men på två av planerna har man blandat in det dyrare och mindre giftiga EPDM-granulatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstgräs

Mer i ämnet